Ga naar de inhoud
Geen pindakaas

Louise (8) is extreem allergisch, school verbiedt alle noten en pinda's

Louise (8) is extreem allergisch Beeld © VTM Nieuws

Een nogal uitzonderlijke maatregel: een basisschool in het Belgische Leuven verbiedt alle producten waar noten en pinda's in zitten. Het is het minste wat ze kunnen doen voor hun leerling. Louise (8) heeft namelijk een extreme allergie.

Geen koekjes met noten en geen boterhammen met pindakaas meer mee naar school. Voor veel kinderen in Leuven zal het even wennen zijn, maar het moet. De ouders van de 8-jarige Louise hebben daar om gevraagd, omdat het na één simpele aanraking al fataal kan aflopen voor hun dochter. Ze deden hun verhaal bij VTM Nieuws.

Uitslag en dik oog

Louise was drie jaar oud toen ze erachter kwam dat ze een pinda-allergie had. Ze speelde toen met een nootje en kreeg gelijk uitslag op haar armen. Kort daarna begon haar oog te jeuken. Louise werd direct in de buggy gezet en haar moeder liep snel naar het ziekenhuis.

De artsen ontdekten dat Louise een extreme vorm van pinda-allergie heeft. Zelfs als iemand haar aanraakt die wel noten of pinda's heeft gegeten, kan de reactie die ze krijgt dodelijk zijn. "De bloeddruk kan stijgen of dalen, waardoor je in shock raakt", zegt vader Roel Steeno. "In het slechtste geval zwelt je keel dan op en stik je."

Allergie bij aanraking

En dat gebeurde bijna op de speelplaats van de basisschool. "Als andere kinderen pindanootjes eten en hun handen niet wassen, kan onze dochter in shock raken als ze wordt aangeraakt. Dat hebben we in een mail rondgestuurd." 

De school vond de mail niet genoeg en heeft nu dus rigoureuze maatregelen genomen.

Sommige allergieën voor pinda's kun je voorkomen door ze juist te eten

02:24