Houdt vertrouwen

'IJskoningin' Theresa May kan voorlopig weer vooruit

12 december 2018 23:12 Aangepast: 12 december 2018 23:52
Beeld © AFP

Een 'verdomd moeilijke vrouw', noemde een Britse partijgenoot premier Theresa May eens, en die omschrijving draagt ze sindsdien als een eretitel. Ze staat bekend als streng en onbuigzaam.

De 62-jarige May werd na een studie geografie en een periode bij de Bank of England in 1997 parlementslid en werd al gauw lid van het schaduwkabinet. Toch kwam haar benoeming tot minister van Binnenlandse Zaken, toen de Conservatieven in 2010 weer aan de macht kwamen, voor velen als een verrassing.

Steun verspeeld

Tijdens de campagne voor het brexitreferendum verklaarde May weliswaar dat ze in de Europese Unie wilde blijven, maar ze voerde er niet echt campagne voor. Daarmee hield ze de zogeheten brexiteers te vriend, wat beloond werd met het premierschap na het vertrek van David Cameron.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Theresa May mag blijven: Britse premier overleeft vertrouwensstemming

De steun verspeelde zij weer met het akkoord dat ze onlangs sloot met de EU over de brexit. Vooral het ontbreken van een oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland kwam May op kritiek te staan.

Positie ter discussie

Het was voor critici aanleiding om haar positie ter discussie te stellen. Vandaag overleefde ze met 200 tegen 117 stemmen een vertrouwensstemming onder de Conservatieve parlementariërs. Die mogen nu een jaar lang niet meer met zo'n stemming komen.

May laat nooit het achterste van haar tong zien en praat zelden over haar persoonlijke leven. In interviews zijn er drie privéonderwerpen waarover ze wil praten: schoenen, kleding en koken. "Ze is een beetje een ijskoningin en doet niet aan small talk. Nooit", omschreef de voormalige vicepremier Nick Clegg haar.

Hakken in het zand

In tijden van crisis had ze als minister van Binnenlandse Zaken de neiging weg te duiken. "Ze verstopt zich als dingen fout gaan. Geen interviews, geen quotes, niets om de mensen gerust te stellen of hen er zelfs maar aan te herinneren dat ze bestaat", zei een vooraanstaand lid van de Labour-partij. "Ze is niet flexibel in een crisis en zet haar hakken in het zand."

'Ik blijf vechten met alles wat ik heb'

Zolang ze premier is, staat haar positie geregeld onder druk. Maar steeds ontspringt Theresa May de dans.

May staat er ook om bekend dat ze een uitgekookte politica is. Zo zou ze tijdens een rumoerig overleg over de brexit op een schaal in de hal kaartjes van een taxibedrijf hebben gelegd voor de kabinetsleden die wilden opstappen. Het leverde haar een kabinetsakkoord op.

Geen kinderen

May is getrouwd met Philip May, aan wie ze tijdens haar studie in Oxford zou zijn voorgesteld door de latere Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Ze hebben geen kinderen, waarover May wel eens haar spijt heeft uitgesproken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore