Buitenland

Theresa May mag blijven: Britse premier overleeft vertrouwensstemming

12 december 2018 22:00 Aangepast: 12 december 2018 23:20
Theresa May tijdens een debat in het Lagerhuis. Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May heeft een vertrouwensstemming binnen haar eigen partij gewonnen. Daardoor wordt zij niet afgezet als partijleider en kan ze doorgaan als premier.

Dat is zojuist bekendgemaakt na een stemming vanavond in de fractie van de Conservatieve partij. 200 parlementariërs gaven aan achter May te staan, 117 zeiden geen vertrouwen in haar te hebben.

Vertrouwen opgezegd

Vanmorgen werd duidelijk dat minstens 48 parlementariërs van de Conservatieve partij een brief hadden ingeleverd waarin zij het vertrouwen in premier May opzegden. Daardoor moest door de hele fractie worden gestemd over de vraag of May mocht aanblijven als partijleider – en dus ook als premier.

Die stemming heeft May dus overleefd. Eerder vandaag liet ze weten dat ze afscheid wil nemen als partijleider vóór de volgende verkiezingen, die voor mei 2022 op de agenda staan.

Binnen haar eigen partij heeft May veel kwaad bloed gezet toen ze vorige maand haar brexitdeal met de EU presenteerde. Vooral de zogenoemde ‘backstop’ is veel partijleden een doorn in het oog.

Backstop

Die backstop is een noodoplossing voor het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord Ierland. Kort gezegd komt het erop neer dat, als er voor het einde van de overgangsperiode geen andere oplossing is gevonden om de grens op het eiland open te houden, het hele VK in een douane-unie blijft met de EU, voor zolang als dat nodig is.

Dat betekent dat de Britten nog lang aan veel EU-regels vast blijven zitten, zonder dat ze daar zelf zeggenschap over hebben.

Stemming afgeblazen

Omdat er geen enkele kans was dat de deal zou worden goedgekeurd door het parlement, besloot May om de allesbepalende stemming over het akkoord deze week af te blazen en te verschuiven naar januari. In de tussentijd hoopt May bij de andere EU-landen extra garanties te krijgen dat de backstop echt een tijdelijke regeling zou zijn.

Het afzeggen van die stemming is bij veel partijleden ook niet goed gevallen. Veel die-hard brexiteers zijn ervan overtuigd dat het parlementair afschieten van de deal het VK een sterkere onderhandelingspositie zou geven in Brussel.

Tijd dringt

Ondanks al die onvrede over de deal van May, blijft de meerderheid van haar partij dus toch achter haar staan. Het wippen van de premier zou ook nieuwe, grote problemen opleveren. Dan zou de fractie namelijk een leiderschapsverkiezing moeten houden waaruit uiteindelijk twee kandidaten boven komen drijven. Vervolgens zouden alle partijleden nog moeten stemmen over wie de winnaar wordt.

Dat proces zou een hoop tijd kosten, tijd die er eigenlijk niet is. Uiterlijk 21 januari moet er namelijk over de brexitdeal gestemd zijn in het Britse parlement. Het VK vertrekt namelijk op 29 maart 2019 uit de EU.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore