Vast in Canada

10 miljoen dollar borg voor Huawei-topvrouw Meng

12 december 2018 02:05 Aangepast: 12 december 2018 08:19
Meng Wanzhou in 2014 (archieffoto) Beeld © EPA

De Canadese rechter heeft de borg voor de financieel directeur van Huawei, Meng Wanzhou vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7 miljoen in cash.

Omgerekend is dat ongeveer 6,5 miljoen euro, waarvan ruim 4,5 miljoen euro in cash. Meng moet ook al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse ambassadeur op het matje om arrestatie Huawei-topvrouw

De rechter bepaalde dat Meng altijd beveiligers bij zich moet hebben als ze het huis waar ze mag blijven verlaat. Daarnaast moet ze een enkelband om, zodat de politie weet waar ze is. Ze mag haar huis niet uit tussen 23.00 en 06.00 uur.

Meng werd vrijdag opgepakt omdat de Verenigde Staten. De Amerikanen willen de financieel directeur van Huawei vervolgen voor fraude en het schenden van het handelsembargo tegen Iran.

Handelsembargo

Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

Meng heeft eerder al toegezegd in Vancouver te blijven om haar gelijk aan te tonen. Ze heeft nauwe banden met de stad, zegt ze. De echtgenoot van Meng en hun kind willen dan ook in Canada blijven, om Meng te steunen.

Ambassadeur op het matje

China neemt de zaak hoog op. Eerder deze week werd de Amerikaanse ambassadeur al op het matje geroepen. Het land sluit verdere maatregelen, zoals bijvoorbeeld sancties tegen de VS, niet uit.

Huawei zegt dat het dagelijks met de overheid van de Verenigde Staten contact heeft, om ervoor te zorgen dat er geen sancties worden geschonden of regels worden gebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`