Chérif Chekatt

Dader schietpartij Straatsburg doodgeschoten

13 december 2018 21:28 Aangepast: 14 december 2018 09:16
De stad was hermetisch afgesloten Beeld © AFP

Chérif Chekatt, de vermoedelijke dader van de schietpartij in Straatsburg, is uitgeschakeld. Dat heeft de Franse politie laten weten. Hij is gedood in Neudorf, de buurt waar hij is geboren. Bij de schietpartij van dinsdagavond in de stad, vielen 3 doden en raakten 14 mensen gewond.

Sinds de schietpartij van dinsdag leek de 29-jarige Chekatt van de aardbodem verdwenen. Wel werden zijn moeder, vader, twee broers en een vriend aangehouden voor ondervraging.

Vuurgevecht

Zeker zevenhonderd agenten bleven zoeken naar de schutter, er ontstond een enorme klopjacht op de man. Tot vanavond, toen de politie aankwam bij een pakhuis in Neudorf. "Daar opende Chekatt het vuur op de politie", vertelt correspondent Stefan de Vries. "Zij schoten vervolgens meerdere keren terug, waarbij hij werd gedood."

Burgemeester Roland Ries zei: "Burgers, zoals ik, zijn opgelucht.'' Hij hoopt dat de rust in zijn stad snel weer terugkomt.

Lang strafblad

Chekatt stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang. Daarom werd hij al een tijd lang gevolgd.

Daarnaast heeft hij een lang strafblad en is Chekatt 27 keer veroordeeld geweest in voornamelijk Frankrijk, maar ook in Duitsland en Zwitserland. In de gevangenis zou hij zijn geradicaliseerd.

Wapens in huis Chekatt

In de ochtend voor de schietpartij werd het woonhuis van Chekatt nog doorzocht. Daar vond de politie onder meer een granaat, enkele messen en een vuurwapen. Chekatt was op dat moment niet thuis waardoor hij niet kon worden aangehouden. 

In beeld: paniek na schietpartij Straatsburg

Op beelden uit de stad is goed te zien hoe er paniek uitbrak na de schietpartij.

Later die avond was het Chekatt die vermoedelijk het vuur opende in de Franse stad, vlakbij de kerstmarkt in Straatsburg. Daarbij raakte de schutter zelf ook gewond doordat een soldaat hem in zijn arm raakte. Hij vluchtte daarna met een taxi en was sindsdien spoorloos. 

Europees Parlement

Nederlandse Europarlementariërs maakten de schietpartij van dichtbij mee. Europarlementariër Peter van Dalen vertelde eerder aan RTL Nieuws dat hij 50 meter vanaf de plek waar de schietpartij plaatsvond, zat. 

"Veel mensen renden in paniek over straat en vluchtte portieken in. Er zijn veel agenten en soldaten op straat. Iedereen moet binnenblijven. De stemming is totaal omgeslagen, dit is een diep zwarte dag met zo enorm veel leed."

Chérif Chekatt. Chérif Chekatt.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`