'Blijf binnen'

3 doden bij schietpartij in Straatsburg, dader nog op de vlucht

11 december 2018 20:50 Aangepast: 12 december 2018 02:21
Beeld © AFP

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen bij de schietpartij in de Franse stad Straatsburg. De dader is nog altijd op de vlucht. Inwoners krijgen het advies om binnen te blijven.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken meldt dat er in ieder geval drie mensen zijn overleden. De 29-jarige dader is op de vlucht, maar is wel geïdentificeerd. Hij zou een automatisch vuurwapen en een mes hebben gebruikt.

Antiterreureenheden zijn op dit moment op zoek naar de dader. Voor zijn vlucht, zou hij gewond zijn geraakt door een militair.

Bekend bij inlichtingendiensten

De dader zou bekend zijn bij de inlichtingendiensten in Frankrijk. Volgens correspondent Stefan de Vries wil dat nog niets zeggen over het motief van de dader. "Er zitten veel mensen in dat bestand. Terreurverdachten, maar ook links- rechtsextremisten."

De Vries: "Wel zou er vanochtend een huiszoeking zijn geweest in het huis van de dader. Hij zou verdacht worden van een mislukte overval en poging tot moord. Hij is dus zeker een bekende van de politie."

Vluchten

Op filmpjes die rondgaan op sociale media is te zien hoe mensen gillend door de straten rennen om te vluchten.

Correspondent Stefan de Vries laat weten dat het centrum van Straatsburg afgesloten is. 

Locatie niet duidelijk

Waar de schietpartij exact is gebeurd, is onduidelijk zegt De Vries. Het gebied waarin het gebeurde, is wel bekend, daar staat ook de grootste kerstmarkt van Europa.

Europarlementariër Peter van Dalen zit 50 meter vanaf de plek waar de schietpartij plaatsvond. "Veel mensen renden in paniek over straat en vluchtte portieken in. Er zijn veel agenten en soldaten op straat. Iedereen moet binnenblijven. De stemming is totaal omgeslagen, dit is een diep zwarte dag met zo enorm veel leed."

Gebouw niet verlaten

Maarten van den Fliert van de CristenUnie is op dit moment in het Europees Parlement is Straatsburg en geeft aan dat niemand het gebouw mag verlaten. Ook Europarlementariër Kati Piri van de PvdA zegt tegen RTL Nieuws opgesloten te zitten in het Europees Parlement.

Eerder deze avond kreeg zij, samen met haar collega's, de volgende mail:

Het bericht dat Kati Piri kreeg vanuit het Europees Parlement Het bericht dat Kati Piri kreeg vanuit het Europees Parlement

Premier Macron heeft een ontmoeting met parlementariërs onderbroken. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, naar Straatsburg gestuurd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore