Koude winter

Humanitaire ramp dreigt in Bosnië: 'Vraag is hoeveel migranten de lente halen'

11 december 2018 10:40 Aangepast: 11 december 2018 11:04
Migranten bij de Bosnisch-Kroatische grens Beeld © EPA

Sinds begin dit jaar zijn er meer dan 23.000 migranten Bosnië-Herzegovina binnengekomen. Nu het kouder wordt hebben velen van hen hard hulp nodig, zegt het Rode Kruis.

Een groot aantal migranten brengt de nacht door in tenten of verlaten gebouwen die niet bestand zijn tegen het koude weer. De temperatuur kan dalen tot min 15 graden Celsius.

Kans op onderkoeling

"De leefomstandigheden voor migranten zijn slecht en kans op onderkoeling wordt steeds groter nu de temperatuur daalt", zegt Simon Missiri, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Europa.

Dit is de nieuwe sluiproute van migranten via Bosnië

Steeds meer migranten proberen West-Europa te bereiken via Bosnië. Maar in een jaar tijd is het aantal migranten daar vertienvoudigd en wordt onderdak bieden bijna onmogelijk. De migranten leven er onder erbarmelijke omstandigheden.

"Hulporganisaties doen hun best om te zorgen dat zij voedsel en onderdak hebben, maar zonder humanitaire hulp is het nog te bezien hoeveel mensen de lente zullen halen." 

Het Rode Kruis zet mobiele teams in om de situatie in de gaten te houden. Zij zullen ook voor dekens zorgen en eerste hulp verlenen. De hulporganisatie zegt 2,9 miljoen euro nodig te hebben voor voedsel, toiletspullen, dekens en slaapzakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore