Buitenland

Cruciale brexit-stemming uitgesteld, politieke chaos in Londen

10 december 2018 16:34 Aangepast: 10 december 2018 20:22
Een pro-brexit-demonstratie in Londen. Beeld © EPA

Het Britse parlement mag morgen niet stemmen over de brexitdeal. Premier May heeft op het laatste moment besloten om de deal niet aan het parlement voor te leggen, uit vrees voor een gigantische nederlaag.

May stelt de stemming uit omdat haar deal met de EU geen enkele kans had om te worden goedgekeurd door het parlement.

Ontevredenheid troef

De meerderheid van het parlement, inclusief veel leden van Mays eigen Conservatieve partij, is ontevreden over het onderhandelingsresultaat van de premier.

Door de brexitdeal dreigt het VK namelijk voor onbepaalde tijd in een douane-unie met de EU te belanden. Dat is het geval als er voor het einde van de overgangsperiode geen andere oplossing is gevonden om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden. Deze noodoplossing wordt de backstop genoemd.

Als dat gebeurt moeten de Britten zich aan veel Europese regels blijven houden en kunnen ze niet zelf nieuwe handelsverdragen afsluiten. Voor een groot deel van het parlement is dit niet te verkroppen.

Hoe nu verder?

Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. May is van plan om opnieuw te gaan overleggen met de EU om extra toezeggingen te krijgen dat de noodoplossing om de Ierse grens open te houden tijdelijk van aard is.

Het is echter maar zeer de vraag of ze met iets thuis kan komen dat fundamenteel verschilt van de huidige afspraken. De Europese Commissie heeft vandaag al laten weten dat het niet bereid is om opnieuw te onderhandelen over de deal die op tafel ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Cruciale brexitstemming uitgesteld: hoe nu verder?

Gefileerd

Nadat de geruchten vandaag de ronde deden dat de stemming morgen niet door zal gaan, werd May direct gefileerd door politici van links tot rechts.

Oppositie-leider Jeremy Corbyn zegt dat het land 'geen functionerende regering' meer heeft en eist dat er nu serieus werk wordt gemaakt van de plannen die zijn Labour-partij heeft voor de brexit. Als May niet met een substantieel ander voorstel terugkomt, moet ze 'plaats maken voor een ander' als premier, aldus Corbyn.

De invloedrijke conservatieve parlementariër Steve Baker schrijft dat het terugtrekken van de stemming een nederlaag is voor de deal van May. "De voorwaarden van de uittredingsovereenkomst waren zo slecht dat ze het niet naar het parlement durfden te sturen voor een stemming. Dit is geen teken van een stabiele regering", aldus de partijgenoot van May.

Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon getuigt het niet in stemming brengen van de deal van 'pathetische lafheid' van May. "De deal moet onmiddellijk in stemming worden gebracht zodat hij weggestemd kan worden."

Onze douane is helemaal niet goed voorbereid op een harde Brexit. Dat blijkt uit een rapport van de Rekenkamer. Frederieke Hegger legt uit wat er nog allemaal van het to-do-lijstje moet worden afgevinkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore