Buitenland

EU-hof: Britten mogen eenzijdig brexit intrekken

10 december 2018 09:14 Aangepast: 10 december 2018 10:06
Een demonstratie voor de brexit vorige week in Londen. Beeld © AFP

Als het Verenigd Koninkrijk het wil, dan kan het eenzijdig besluiten tóch niet uit de EU stappen. Juridisch zou dat mogen, luidt het oordeel van het Europese Hof van Justitie.

De andere EU-landen hoeven dat niet goed te keuren, oordeelt het hof vandaag. "Een dergelijke intrekking [...] zou tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft onder voorwaarden die ongewijzigd blijven wat betreft zijn status als lidstaat", zegt het hof.

De Britse regering mag zich bedenken zolang er nog geen uittredingsovereenkomst in werking is getreden, stelt het hof.

Politiek gevoelig

Het besluit komt op een politiek gevoelig moment. Morgen stemt het Britse parlement over de voorlopige brexitdeal die werd gesloten door de Britse premier Theresa May. De verwachting is dat een meerderheid van de parlementariërs tegen de deal gaan stemmen. 

Het besluit kan gebruikt worden door de Britse tegenstanders van een brexit. Schotse parlementariërs - tegenstanders - stapten naar de rechter in de hoop met dit besluit in de hand een tweede referendum over de brexit af te kunnen dwingen.  

Miniatuurvoorbeeld
Dit staat May te wachten:

Britten houden adem in: brexit-deal staat op het spel in stemming van de eeuw

Extra obstakel voor May 

May heeft regelmatig gezegd dat haar regering niet van plan is brexit uit te stellen of terug te draaien. Toch is het besluit een extra obstakel aan de vooravond van de cruciale stemming.

Volgens de Britse minister van milieu Michael Gove, die meehielp aan de brexitcampagne, heeft het vonnis geen echte impact.  

"We willen niet in de EU blijven [...] dus deze zaak is goed en wel, maar het verandert niets aan de uitkomst van het referendum of de duidelijke intentie van de regering dat we vertrekken op 29 maart", zei Gove tegen de BBC.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore