Ga naar de inhoud
Audiotranscript

'Laatste woorden van Khashoggi: Ik kan niet ademen'

Khashoggi Beeld © AFP

"Ik kan niet ademen." Dit waren de laatste woorden van journalist Jamal Khashoggi die op het Saoedische consulaat in Istanbul om het leven kwam. Dat zou blijken uit een uitgeschreven audiofragment.

Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam zou na de moord in stukken zijn gezaagd en is nog altijd niet gevonden. 

Vooropgezet plan

Een bron van CNN meldt dat hij het transcript van de audio op het moment van de dood van Khashoggi heeft gelezen. Daaruit zou blijken dat het doden van de journalist een vooropgezet plan was.

Uit het transcript zou blijken dat de dood van Khashoggi 'gruwelijk' was, zegt de bron tegen CNN.

"Ik kan niet ademen", zegt Khashoggi.

"Ik kan niet ademen."

"Ik kan niet ademen."

In het transcript zou ook vermeld staan dat er geluiden van een zaag zijn te horen. Die worden later overstemd door muziek. Ook zouden er een aantal telefoontjes hebben plaatsgevonden, waarin gevraagd zou worden naar de voortgang.

Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

01:17
Een dubbelganger liep in de kleren van Khashoggi het consulaat uit.

Trump op de hoogte

De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige maand op de hoogte te zijn van de inhoud van de tapes.

"Ik ben volledig geïnformeerd, er is geen reden voor mij om het te horen", zei Trump toen. Hij had zijn adviseurs gevraagd of hij ernaar moest luisteren en zij hadden hem dat afgeraden. "Het is zeer wreed en verschrikkelijk", zei de president.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft officieel het bestaan van geluidsopnamen van de moord op Khashoggi bevestigd. Ze waren gedeeld met een aantal landen - waaronder Duitsland en de VS. 

'Opdracht van prins'

The Washington Post, waar Khashoggi voor werkte, meldde op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst CIA dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht zou hebben gegeven tot de moord op de journalist.

Saoedi-Arabië heeft altijd ontkend dat de kroonprins achter de moord op de journalist zou zitten. Later meldde ook de VS dat hier geen bewijs voor is.

Bron: RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore