Marrakesh-pact

Crisis in België: N-VA dreigt uit regering te stappen om Marrakesh-pact

08 december 2018 20:49 Aangepast: 08 december 2018 23:07
N-VA-leider Bart De Wever. (archieffoto) Beeld © EPA

Het Marrakesh-pact heeft voor een politieke crisis in België gezorgd. De Vlaams Nationalistische partij N-VA dreigt uit de regering te stappen als de Belgische premier Charles Michel volgende week het migratie-pact tekent.

De Nationalistische partij is bang dat België door het VN-pact de greep op zijn migratiebeleid zou kunnen verliezen. Daarom is de N-VA (Nieuw-Vlaams Alliantie) tegen het tekenen van het migratiepact. 

Wel handtekening

Maar de Belgische regering wil haar handtekening wél zetten onder het migratiepact. De Belgische premier Charles Michel laat dan ook weten maandag gewoon naar Marrakesh af te reizen om het pact te ondertekenen.

Als de N-VA de coalitie verlaat, zullen de ministers van die partij worden vervangen, liet de premier weten. Dan komt er dus een minderheidskabinet aan de macht in België.

Geklapt

Het Marrakesh-pact is een een 34 pagina's tellend document dat richtlijnen over de omgang met migranten bevat. Ook Nederland gaat akkoord met het verdrag, maar er moet aan de overeenkomst wel een stemverklaring toegevoegd worden.

Landen die tegen het VN-verdrag zijn, zijn bang dat het pact zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter, hoewel er in de overeenkomst diverse keren vermeld staat dat die niet juridisch bindend is.

Onder meer de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen.

Verkiezingen

De eerstvolgende verkiezingen in België zijn op 26 mei. Er komen zoals het er nu naar uit ziet geen vervroegde verkiezingen.

 

Wat houdt het migratiepact in? 

In het 34 pagina’s tellende pact staan internationale niet-bindende afspraken over het in goede banen leiden van de migratie in de wereld. In totaal bestaat het pact uit een lijst van 23 doelen.

Bijvoorbeeld om migratie veilig te laten verlopen en mensensmokkel aan te pakken. Maar ook het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen zijn doelen in de overeenkomst.

Miniatuurvoorbeeld
Migratieverklaring

Waarom maken we ons zo druk over het pact van Marrakesh?

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore