Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Topvrouw Huawei blijft hele weekend in Canadese cel

08 december 2018 15:17 Aangepast: 10 december 2018 01:52
De arrestatie van Meng Wanzhou wordt breed uitgemeten in de Canadese media.

Financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei blijft zeker tot maandag vastzitten in Canada. De arrestatie van de Chinese topvrouw zorgt voor hoogoplopende spanningen in het handelsconflict met Amerika.

Meng werd woensdag gearresteerd in Canada op verzoek van de Amerikanen, die willen dat ze wordt uitgeleverd aan dat land. China eist dat ze onmiddellijk wordt vrijgelaten. Saillant detail is dat Meng de dochter is van oprichter Ren Zhengfei van miljardenbedrijf Huawei en daarmee een machtige zakenvrouw in China.

De 46-jarige topvrouw wordt verdacht van het schenden van Amerikaanse handelssancties tegen Iran. Via SkyCom in Hong Kong zou Huawei tussen 2009 en 2014 handel met Iran hebben gedreven, bleek gisteren uit de hoorzitting.

Dertig jaar cel 

Als cfo draagt Meng financiële eindverantwoordelijkheid voor die handel. Bovendien zou ze volgens de VS ook Amerikaanse banken hebben misleid. Voor dergelijke fraude kan ze in de VS maximaal dertig jaar celstraf krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arrestatie topvrouw Huawei zet handelsoorlog op scherp

Maandag hoort de verdachte of ze op borgtocht vrijkomt. Gezien het vermogen van haar familie en het hoge vluchtrisico is nog maar de vraag onder welke voorwaarden dat mogelijk is.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde vandaag dat Canada de 'ernstige gevolgen' zal moeten dragen als Meng niet snel wordt vrijgelaten. Ook de Canadese ambassadeur in China is intussen ontboden, meldt persbureau Reuters.

Spionage

Op de achtergrond spelen de zorgen rond spionage. Steeds meer regeringen verbieden het gebruik van Huawei-producten voor hun bewindslieden; naast de VS deden Nieuw-Zeeland en Australië dat al.

Ook in Japan en België loopt onderzoek naar de netwerkapparatuur van het Chinese bedrijf. In Nederland wil de Tweede Kamer ook zo'n onderzoek

Lees verder: Moet Nederland verdacht Huawei ook in de ban doen? 'Niet naïef zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore