CDU

Merkel opgevolgd als CDU-leider door Annegret Kramp-Karrenbauer

07 december 2018 16:59 Aangepast: 07 december 2018 18:14
Annegret Kramp-Karrenbauer Beeld © EPA

De CDU heeft Annegret Kramp-Karrenbauer benoemd als nieuwe partijvoorzitter. De 56-jarige Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op.

Kramp-Karrenbauer is de vetrouwelinge van Merkel. Ze wordt in haar partij ook wel de 'Merkel van Saarland' genoemd. Saarland is de deelstaat waar ze vandaan komt en waar ze jarenlang premier was, voordat ze door Merkel naar Berlijn werd gehaald.

Bondskanselier

Merkel kondigde onlangs aan dat ze in 2021 terugtreedt als bondskanselier van Duitsland en direct stopt als partijvoorzitter. Kramp-Karrenbauer maakt als nieuwe partijvoorzitter meteen een serieuze kans op het bondskanselierschap na 2021.De CDU is de grootste partij van Duitsland.

De keuze voor Kramp-Karrenbauer is een keuze voor continuïteit. Ze houdt er een ingetogen managementstijl op na, daarin heeft ze veel weg van Merkel.

Poetin

Meer controverse zal haar houding ten opzichte van Rusland opleveren. Kramp-Karrenbauer staat zeer kritisch tegenover het beleid van president Poetin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Angela Merkel niet herkiesbaar

Kramp-Karrenbauer werd gekozen door 1001 gedelegeerden van de partij. Zij konden kiezen uit drie kandidaten. De rechts-conservatieve zakenman en miljonair Friedrich Merz, de conservatieve jonge partijtijger Jens Spahn en Kramp-Karrenbauer die de middenstroming van de partij vertegenwoordigt. 

Nek-aan-nekrace

Spahn viel zoals verwacht in de eerste ronde af, waarna het in de tweede ronde een nek-aan-nekrace was tussen Merz en Kramp-Karrenbauer. Kramp-Karrenbauer kreeg uiteindelijk 52 procent van de afgevaardigden achter zich en Merz 48. 

De aanloop naar deze verkiezingen verliep beschaafd, stelde correspondent Jeroen Akkermans, zonder 'Amerikaanse toestanden'.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore