Ruimtevaart

Chinese maanlander naar 'donkere kant' van maan: aardappels en bloemzaden mee

07 december 2018 17:02 Aangepast: 07 december 2018 20:09
De donkere kant van de maan is nog onbekend terrein. Beeld © iStock

In 1969 stond Armstrong al als eerste op de maan. Maar vanavond is er weer een primeur. China schiet een maanlander de lucht in die naar de 'achterkant' van de maan gaat, de kant die je vanaf de aarde niet kunt zien. Er zit opmerkelijke bagage in het ruim: aardappels en bloemzaden.

"De lancering is bijzonder, want we weten nog weinig van de achterkant van de maan", zegt astronoom Marc Klein Wolt van Radboud Universiteit. Hij werkte samen met de Chinezen aan een eerdere maansatelliet die de communicatie met de maanlander mogelijk moet maken.

Want dat is de moeilijkheid van deze missie: aan de achterkant van de maan is direct contact met de aarde niet zomaar mogelijk en daarom is een landing lastig. "De lander maakt via signalen contact, maar de maan blokkeert die signalen. De maanlander die vanavond wordt gelanceerd, moet de landing dus zelfstandig doen."

Eerste in de wereld

De lander moet zelf bedenken of hij vaart moet maken of een stuk moet afremmen zodat hij landt zonder ongelukken en daar onderzoek kan doen. "Als dat lukt zijn de Chinezen de eerste in de wereld die dat voor elkaar hebben gekregen."

Ook zit er een Nederlands tintje aan de maanlanding. De satelliet die de communicatie mogelijk maakt, is door het team van Marc Klein Wolt gebouwd. "Mijn team heeft een instrument gebouwd dat als radioantenne werkt. Die is op de Chinese satelliet geplaatst."

Marc voor de raket die in mei is gelanceerd. Marc voor de raket die in mei is gelanceerd.

Veel meer kraters

Hiervoor werkt het team van Marc samen met het Nederlands instituut voor radio sterrenwacht en ISIS, Innovative Solutions In Space, een bedrijf uit Delft. "Alle componenten zijn samengevoegd in de satelliet die 21 mei is gelanceerd en die nu aan de achterkant van de maan rondzweeft."

De maanlander gaat onderzoek doen aan de achterkant. Die ziet er heel anders uit dan de kant die vanuit de aarde zichtbaar is. "De kant die we zien bestaat uit laagvlaktes en hier een daar kraters. Aan de andere kant zijn er veel meer kraters. Het is echt een groot verschil."

Een gedeelte van de maan, gezien op ongeveer 250 kilometer hoogte. Een gedeelte van de maan, gezien op ongeveer 250 kilometer hoogte.

Ontstaan zonnestelsel

"We denken dat de kraters ontstaan nadat de planeten zich hadden gevormd in het zonnestelsel. De maan heeft geen atmosfeer, hierdoor zijn er veel inslagkraters van kometen en meteorieten", legt Marc uit. 

Door onderzoek aan de andere kant van de maan krijgen wetenschappers ook een beeld van hoe het zonnestelsel zoveel miljoenen jaar geleden was. "Ook kunnen er antennes neergezet worden die signalen uit het vroegere heelal opvangen. Uit die data kan veel informatie gehaald worden."

Aardappels mee

Ook hebben de Chinezen opmerkelijke bagage mee: aardappels en bloemzaden. "Ze gaan kijken of ze die gewassen kunnen laten groeien op de maan. Het is een experiment. Als we in de toekomst willen wonen op de maan, is het handig als je er groente kunt verbouwen."

Wonen op de maan kan handig zijn. "Bij de aarde komt een satelliet moeilijker weg vanwege de zwaartekracht. Als je eenmaal in de ruimte vliegt, is er weinig weerstand meer. Met een kleine motor kun je een bepaalde richting op sturen." De maan is dus een prima uitvalsbasis om het heelal verder te ontdekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van