Vlucht na bekendheid

Afghaanse mini-Messi leeft in nachtmerrie, Taliban willen hem doden

07 december 2018 11:35 Aangepast: 07 december 2018 13:18
Het leven van Murtaza veranderde nadat deze foto op Twitter werd gezet Beeld © Twitter.com/joynaw5

De droom van de 7-jarige Murtaza Ahmadi uit Afghanistan kwam uit toen hij twee jaar geleden zijn grote idool eindelijk ontmoette: Lionel Messi. Maar nu is zijn leven veranderd in een nachtmerrie. Hij is met zijn familie op de vlucht, omdat de Taliban vanwege zijn beroemdheid op zoek naar hem is.

De kleine Murtaza was vijf jaar oud toen hij van een plastic zakje een voetbalshirt maakte. Hij schreef er met viltstift 'MESSI' op. De foto werd online gezet, ging de hele wereld over én bereikte Messi zelf. 

Hand in hand met Messi

Datzelfde jaar nog ontmoette Murtaza zijn held in Qatar. Hij mocht aan de hand van Messi het veld oplopen. Hij kreeg van hem ook nog een gesigneerde trui en een voetbal.

Murtaza straalde van oor tot oor, hij kon zijn geluk niet op. Maar ook die beelden gingen de hele wereld over. De gevolgen daarvan waren heel wat minder positief. Vanaf de ontmoeting in 2015 zitten de Taliban namelijk achter Murtaza aan.

'Losgeld'

In 2016 vluchtte Murtuza met zijn familie al een tijdje naar Pakistan, omdat de familie overspoeld werd met dreigtelefoontjes. "We zijn bang dat Afghaanse criminelen Murtaza willen ontvoeren voor losgeld", verklaarde een neef toen tegenover BBC Urdu. Ze keerden later terug naar Jaghori.

Murtaza Ahmadi samen met zijn moeder in zijn kamer in Kabul Murtaza Ahmadi samen met zijn moeder in zijn kamer in Kabul

Persbureau AFP bracht onlangs een bezoek aan het gezin, nadat ze voor een tweede keer op de vlucht sloegen. Dit keer naar Kabul. In een krappe kamer zonder faciliteiten vertelde de moeder van Murtaza hoe angstig ze zijn.

'Murtaza in stukken snijden'

"Ze zeiden: als we hem vangen, zullen we hem in stukken snijden. Mannen riepen: 'Je bent rijk geworden, geef ons het geld dat je van Messi hebt gekregen of we nemen je zoon." Daarom mocht Murtaza vaak al niet meer buiten op straat spelen en moest hij een sjaal over zijn hoofd om onherkenbaar over straat te gaan.

Nu leven ze als vluchteling in Kabul. En aan de ontmoetingen met Messi, heeft Murtaza alleen nog zijn herinneringen. Op de vlucht moest hij de gesigneerde trui en voetbal die hij van Messi kreeg, achterlaten.

Meer gezinnen op de vlucht

De familie van Murtaza behoort tot de etnische minderheidsgroep Hazara, die het doelwit is van de Taliban.

De Verenigde Naties zegt dat er zo'n 4000 families hierdoor zijn gevlucht. Honderden burgers, soldaten en opstandelingen werden gedood tijdens de gevechten.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`