'Annuleer je reis'

Parijs wapent zich tegen geweldsexplosie: 'Blijf weg uit de stad'

07 december 2018 11:11 Aangepast: 07 december 2018 12:46
Op zaterdag 1 december waren er ook al heftige rellen in Parijs. Beeld © AFP

Eigenaren van winkels en cafés in de Parijse binnenstad zijn vandaag druk aan het timmeren om hun zaken te beschermen tegen de confrontaties morgen tussen demonstranten en oproerpolitie.

De meeste musea, winkels en zelfs de Eiffeltoren zijn morgen gesloten. De boodschap van Frankrijk-correspondent Stefan de Vries is duidelijk: "Blijf weg uit Parijs."

Blijf binnen

"Nederlanders die dit weekend naar Parijs gaan, raad ik met klem aan hun reis te annuleren", zegt De Vries. "En als dat niet kan: vermijd morgen alle winkelcentra en toeristische gebieden. Anders gezegd: zorg dat je de hele dag binnenblijft als je in Parijs binnen de rondweg (de périphérique) verblijft. Wie aan ramptoerisme wil doen, neemt een zeer groot risico. In de stad zijn 8000 agenten op de been en voor het eerst sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog zullen door de hele stad gepantserde voertuigen worden ingezet."

"Wie onverhoopt tussen de relschoppers belandt, moet rekenen op flinke klappen", gaat De Vries verder. "De politie heeft de opdracht gekregen direct lichamelijk contact te zoeken, en zal daarbij geen onderscheid maken tussen gele hesjes en toevallige voorbijgangers. Traangas en de walmen van verbrande auto’s zijn zeer onaangenaam en gevaarlijk voor de gezondheid."

Rellen bij protest 'gele hesjes' in Parijs

In Parijs liep het protest van de 'gele hesjes' zaterdag flink uit de hand. Auto's werden in brand gestoken, de politie antwoordde met traangas.
Miniatuurvoorbeeld
Meer op RTL Z:

Protest gele hesjes kost Franse economie honderden miljoenen

Bezoek een kasteeltje

Voor mensen die hun reis niet kunnen of willen annuleren is er rond Parijs genoeg te doen, zegt De Vries. "Het wemelt er van de kastelen, musea, bossen en schilderachtige stadjes. Ook daar kunnen er demonstraties zijn, maar die zijn vermoedelijk een stuk minder gewelddadig dan in de hoofdstad zelf."

"Bezoek bijvoorbeeld een van de vele kastelen, zoals die te vinden zijn in de stadjes Saint-Germain-en-Laye, Fontainebleau, Versailles of Chantilly. Al deze plekken zijn prima met het openbaar vervoer vanuit Parijs te bereiken. Maar vertrek vroeg: ook op sommige stations in de hoofdstad werd vorige week gevochten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nederlandse trucker steekt auto gele hesjes-activist in brand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore