'Lastercampagne'

Reddingsschip Aquarius staakt zijn activiteiten

06 december 2018 23:56 Aangepast: 07 december 2018 00:18
Beeld © AFP

Het reddingsschip Aquarius, dat de afgelopen jaren tienduizenden migranten redde in de Middellandse Zee, staakt definitief zijn activiteiten. Dat maakte Artsen Zonder Grenzen bekend.

Artsen Zonder Grenzen en hulporganisatie SOS Méditerranée zeggen nu geen andere keuze te hebben dan te stoppen, omdat ze slachtoffer zijn geworden van een lastercampagne van Europese regeringen.

Aan de ketting

Het schip was al sinds september niet meer actief, omdat het in Frankrijk aan de ketting was gelegd. Dat gebeurde nadat Panama, op verzoek van de Italiaanse regering, de registratie van het schip introk. De Aquarius voer tot dat moment onder Panamese vlag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frankrijk zoekt oplossing migrantenschip Aquarius

Giftig afval

Een Italiaanse aanklager beschuldigde de Aquarius eind november van het illegaal dumpen van giftig afval in havens in Zuid-Italië en wilde dat het schip aan de ketting zou worden gelegd.

De organisatie ontkent en beschuldigt Italië ervan dat dat het humanitaire missies in een crimineel daglicht probeert te stellen.

'Een zwarte dag'

De Aquarius was het laatste reddingsschip dat voor de kust van Libië opereerde. Vorig jaar waren er in dat gebied vijf reddingsschepen actief. 'Een zwarte dag', noemt het hoofd van Artsen Zonder Grenzen het. "Niet alleen heeft Europa gefaald om een fatsoenlijke reddingsoperatie op te zetten. Het heeft zelfs de pogingen van anderen om levens te redden actief gesaboteerd."

Deze zomer aan boord van de Aquarius

Deze zomer weigerde de Italiaanse regering het schip met aan boord 600 Afrikaanse migranten. Zo zag het er aan boord uit.
`