Chaos in Parijs

Impact gele hesjes: 'Ik stond met mijn kinderen in het traangas'

07 december 2018 15:32 Aangepast: 07 december 2018 16:32
Florentine en haar gezin woont in Parijs.

De 'gele hesjes' hebben een grote impact op het leven van de Fransen, zoals die van de Nederlandse Florentine die met haar gezin in Parijs woont. "Er werd met traangas gespoten, terwijl ik met mijn kinderen door de stad fietste. Auto's stonden in brand."

Anderhalf jaar geleden verhuisde Florentine Beentjes naar Parijs. Ze woont tegen de rand van het centrum, met haar man en twee kinderen van vier en vijf jaar. 

"Demonstreren en actievoeren horen bij dit land. Mijn kinderen kijken niet meer op van demonstrerende mensen."

Beangstigend

Maar met de komst van de 'gele hesjes' verandert de stad. Net als het land. "We hebben vrienden die in steden rondom Parijs wonen. Zij komen dagelijks blokkades  tegen op de weg, als ze naar hun werk willen."

In Parijs is de impact van de 'gele hesjes' vooral in het weekend voelbaar. "Dan komen er duizenden uit het hele land naar de stad om actie te voeren", vertelt Florentine. 

Niet slim

Gewonden, een paar doden zelfs, auto's die in brand staan, vernielingen aan panden en winkels: de impact is de afgelopen weken groot geweest. "In het begin had ik de ernst nog niet zo door en ging ik er met het gezin gewoon op uit in het weekend", zegt Florentine. "Maar toen we onderweg naar een tentoonstelling waren in het Grand Palais en er verderop traangas werd gespoten en de ME uitrukte, dacht ik wel: wat hebben we gedaan? Dit is niet slim."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Parijs wapent zich tegen geweldsexplosie: 'Blijf weg uit de stad'

De dochter van Florentine tijdens een demonstratie, afgelopen zomer. De dochter van Florentine tijdens een demonstratie, afgelopen zomer.

Uitgescholden

Florentine belandde al een keer per toeval tussen demonstrerende 'gele hesjes'. "We kwamen de hoek om en opeens stond ik er middenin. We kregen allerlei scheldwoorden toegeschreeuwd."

Een paar dagen daarna zag ze, in de buurt van het huis bij Place de la Bastille, dat iemand met een geel hesje in elkaar werd geslagen. "Het gebeurde recht voor onze ogen: een 'hesje' werd aangevallen door mensen die geen gele hesjes aanhadden. Niet normaal. Dit wil je niet zien. Gelukkig waren de kinderen er niet bij."

Niet bang, wel alert

Florentine heeft een afspraak gemaakt met haar man. Voor als het misgaat. "Ieder van ons pakt een kind en rent dan weg naar een veiliger plek. Ik ben niet bang, wel alert." 

Maar ze laat zich niet bangmaken en wegjagen. Weggaan uit Parijs wil ze absoluut niet. Ze heeft in Parijs haar werk, haar vrienden en haar leven. "Ik heb nog geen moment gedacht om hier weg te gaan. Maar ik ben wel alert." 

De gele hesjes-demonstranten in Frankrijk willen lagere brandstofprijzen De gele hesjes-demonstranten in Frankrijk willen lagere brandstofprijzen

Ongenoegen is groot

Komend weekend verwacht ze ook weer onrust. Frankrijk bereidt zich voor op het ergste: de barricades staan klaar, zaterdag gaan er door het hele land 65.000 veiligheidsmensen de straat op.

Florentine ziet het met lede ogen aan. Diep in haar hart snapt ze de gele hesjes wel een klein beetje. "Er is veel ongelijkheid in het land. Het ongenoegen is groot. De werkloosheid is erg hoog. Dat zorgt voor ontevreden en boze mensen. Maar dit is niet de manier om ongenoegen te communiceren."

Les geleerd

Dat het zo uit de klauwen loopt in haar mooie stad, raakt haar. "Dit kan gewoon niet." Hoe het afloopt? "Ik heb echt geen idee hoelang dit gaat duren. De regering is de gele hesjes al wel wat tegemoetgekomen, maar de onvrede is zeker nog niet weg."

Florentine heeft haar les in ieder geval geleerd. "Ik ben gewaarschuwd. Ik wil niet de hoek omlopen en opeens midden in de ellende staan. Ik denk goed na voordat ik op pad ga." 

Frankrijk bereidt zich voor op het ergste

De 'gele hesjes' protesteren in Frankrijk tegen de accijnsprijzen, de hoge kosten van levensonderhoud en tegen het kabinetsbeleid. Zaterdag gaan door het hele land 65.000 veiligheidsmensen de straat op. De politie zal allemiddelen inzetten om de verwachte demonstraties rustig te laten verlopen. Daardoor zijn een paar belangrijke voetbalwedstrijden van dit weekend afgelast.

Om te voorkomen dat de protesten uit de hand lopen, worden mogelijk zelfs Franse antiterreurtroepen ingezet. Tijdens de vorige demonstraties van de gele hesjes raakten meer dan tweehonderd mensen gewond.

Niet alleen de regering neemt maatregelen, ook ondernemers anticiperen op de demonstraties. Uit angst voor het geweld en de vernielingen sluiten vele winkel- en restauranteigenaren komend weekend hun deuren.

Ravage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore