Ga naar de inhoud
Beschermen milieu

Openbaar vervoer Luxemburg wordt helemaal gratis

Forenzenfile bij de Frans-Luxemburgse grens. Beeld © AFP

Vanaf 2020 is al het openbaar vervoer in Luxemburg gratis. Daarmee hoopt de Luxemburgse regering iets te kunnen doen aan de milieuvervuiling in het groothertogdom.

De stad Luxemburg kampt doordeweeks met een enorme verkeersdrukte. Dagelijks komen er 400.000 forenzen naar de stad, die zelf niet meer dan 110.000 inwoners heeft. 200.000 van die forenzen komen uit België, Frankrijk en Duitsland, meldt The Guardian. 

Kaartje 2 euro

Afgelopen zomer voerde het groothertogdom al gratis openbaar vervoer in voor iedereen jonger dan 20 jaar oud. Ook voor forenzen werd het openbaar vervoer al aantrekkelijker gemaakt. Trein- en buskaartjes kosten nu slechts 2 euro, waarmee je twee uur kan reizen. Daarmee is het niet al te grote land bijna helemaal te bereizen. 

Aan het doorvoeren van het gratis openbaar vervoer zitten nog wat haken en ogen. Zo dient er bijvoorbeeld nog worden beslist wat er moet gebeuren met eerste- en tweedeklastreincoupés.

De Luxemburgse regering is ook van plan cannabis te legaliseren en twee nieuwe feestdagen in te voeren. Vooral over het drugsplan is veel commotie ontstaan in het land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore