Ga naar de inhoud
Schenden van sancties

Topvrouw Huawei opgepakt in Canada

Beeld © AFP

De financieel directeur van het Chinese technologiebedrijf Huawei is opgepakt in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.

Meng Wanzhou is opgepakt op 1 december. De rechter bepaalt vrijdag of ze op borgtocht vrij kan komen, meldt het ministerie.

Dochter

Wanzhou is een van de vice-voorzitters in het bestuur van het Chinese technologiebedrijf. Daarnaast is ze ook de dochter van oprichter Ren Zhengfei.

De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse exportwetten en sancties.

Reactie

De Chinese ambassade in Canada maakt bezwaar tegen de arrestatie van Meng en heeft in een verklaring op de website haar onmiddellijke vrijlating geëist.

Huawei bevestigde haar arrestatie tijdens een overstap in Canada en zegt weinig informatie te hebben gekregen over de aanklachten tegen Meng. Het bedrijf zegt niet bekend te zijn ,,met enig foutief handelen van mevrouw Meng". Het telecommunicatiebedrijf laat daarnaast weten dat het zich aan alle exportwetten en sancties van de VS houdt.

VS
Lees ook:
VS waarschuwt providers in andere landen voor Huawei

Spioneren

De Amerikaanse overheid probeerde eerder al telecom- en internetaanbieders in diverse landen ervan te overtuigen geen telecomapparatuur van Huawei te gebruiken. Volgens de Verenigde Staten bestaat er het risico dat de Chinezen via een achterdeurtje in de apparatuur kunnen spioneren.

Deze zomer zette president Trump zijn handtekening onder een wet die het gebruik van technologie van Huawei grotendeels verbiedt bij de Amerikaanse overheid. Het verbod dat in de komende twee jaar van kracht wordt, geldt behalve voor Amerikaanse overheidsdiensten ook voor bedrijven die in opdracht van de overheid werken.