Paniekaanvallen in cel

Britse student: 'Verenigde Arabische Emiraten wilden me als spion'

05 december 2018 16:00 Aangepast: 05 december 2018 16:29
Matthew Hedges met zijn vrouw Daniela Tejada. Beeld © AFP

De 31-jarige Brit Matthew Hedges zat dit jaar meer dan zes maanden vast in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij was daar voor zijn studie, maar werd aangezien voor spion.

Het is eind mei als PhD-student Hedges vanuit Dubai, waar zijn moeder woont, terug wil vliegen naar zijn thuisland. Terwijl zijn moeder hem op het vliegveld uitzwaait, ziet ze dat haar zoon in de boeien wordt geslagen. Ze weten dan nog niet dat het maanden zal duren voordat Hedges weer op vrije voeten is.

Bedreigingen

De VAE beschuldigen Hedges van spionage voor de Britse inlichtingendienst MI6. Hij werd gevangengenomen en verhoord in sessies die soms wel vijftien uur duurden, zegt hij tegen de Britse krant The Times.

De Brit herinnert zich de bedreigingen die de inlichtingendiensten uitten. Zo zeiden ze volgens hem onder meer: "We nemen je mee naar een overzeese militaire basis, waar je vastgehouden zal worden in een cel, geslagen en gemarteld wordt en je nooit meer het daglicht ziet."

Spionage

Volgens Hedges bood de VAE hem strafvermindering aan, mits hij voor de golfstaat zou gaan spioneren in het Verenigd Koninkrijk. "Toen kreeg ik een paniekaanval", vertelt hij aan The Times.

Daniela en Matthew na zijn vrijlating. Daniela en Matthew na zijn vrijlating.

Tijdens zijn gevangenschap smeekte hij om medicatie voor een aandoening die hij heeft. Hij kreeg vervolgens een cocktail van pillen toegediend. Van zijn ondervragers kreeg hij ook Ritalin toegediend, zodat hij tijdens de verhoren meer zou gaan praten.

Suïcidaal

In een radio-interview met BBC Radio 4 zegt hij meerdere keren suïcidale gedachten te hebben gehad. "Ik droomde ervan dat ik mezelf ophing in mijn cel."

Tijdens de verhoren werd hij herhaaldelijk gevraagd naar zijn PhD-onderzoek, dat gaat over het veiligheidsbeleid van de VAE tijdens de Arabische Lente. Zijn verzoeken om een advocaat werden niet ingewilligd.

Valse bekentenis

Uiteindelijk besloot hij een valse bekentenis af te leggen. "De ondervragers werden steeds agressiever en ik had paniekaanvallen die twee of drie dagen duurden. Na al die druk zei ik: Oké, prima, 'whatever', ja, tuurlijk."

Op 21 november werd hij tot levenslang veroordeeld door een rechtbank in emiraat Abu Dhabi. Het proces duurt vijf minuten en hij heeft dan geen advocaat om hem te verdedigen. Minder dan een week later kreeg hij amnestie, nadat er internationaal ophef was gekomen over de zaak. Een dag later mocht hij naar huis.

Uiteindelijk zat Hedges bijna zeven maanden vast. "De enge werkelijkheid is dat als ik niet naar de gate was gegaan met m'n moeder, of als ze me hadden opgepakt na de gate, dat niemand dan had geweten waar ik was", zegt hij tegen The Times.

Ontwenningsverschijnselen

Inmiddels is Hedges terug in het Verenigd Koninkrijk. Hij zegt te kampen met medische en psychische problemen. Zo heeft hij onder meer ontwenningsverschijnselen door de pillen die hem zijn toegediend. 

Hedges en zijn vrouw Daniela zijn in totaal 15.000 pond kwijt aan juridische kosten, die ze door middel van crowdfunding proberen terug te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander 'voor eigen veiligheid' weg uit Turkije na beschuldiging spionage

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`