Omstreden vonnis

Spaanse rechter blijft erbij: mannen die vrouw misbruikten géén verkrachters

05 december 2018 11:46 Aangepast: 05 december 2018 12:03
Spaanse vrouwen protesteren tegen de uitspraak van de rechter, juni dit jaar. Beeld © AFP

Woede in Spanje. De mannen die een 18-jarige vrouw urenlang misbruikten en dat filmden, zijn volgens de Spaanse rechters geen verkrachters. Dat hebben ze vandaag nogmaals bevestigd in de rechtbank.

In 2016 dwongen vijf mannen, die zichzelf 'de Roedel' noemen, een 18-jarige vrouw urenlang tot seks. Het gebeurde tijdens de jaarlijkse fiesta: de wereldberoemde stierenrennen in Pamplona. Ze filmden hun daad zelf met hun mobiele telefoons.

Schuldig

Toch waren de rechters duidelijk toen er een proces kwam. De mannen (tussen de 22 en 29 jaar oud) waren schuldig aan misbruik, waarvoor ze negen jaar cel kregen, maar zijn geen verkrachters. In het filmpje zou namelijk niet te zien zijn dat de vrouw zich verzet, non-verbaal of verbaal.

De vrouw zegt zelf dat ze in shock was, en dacht dat het beter was om gewoon mee te werken.

Felle protesten

De uitspraak leidde tot felle protesten in de grote Spaanse steden. Alex Tieleman, RTL Nieuws-correspondent vanuit Spanje, legt uit waar die woede vandaan komt. "De demonstranten zijn het niet eens met de uitspraak van de rechter, zij vinden dat er sprake was van een verkrachting. Ook stellen ze dat de rechters in Spanje een oude-mannenbolwerk vormen, zonder enige fijngevoeligheid."

Volgens de correspondent wordt die mening breed gedragen onder de Spaanse bevolking. "Veel mensen vinden dat het tijd wordt voor vernieuwing." 

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

Eerste 7 dagen na verkrachting cruciaal: 'Ik kon het niet alleen aan'

Groot nieuws

Volgens Tieleman is de uitspraak van de rechter, die vandaag in een hoger beroep nogmaals bevestigd werd, groot nieuws in Spanje. "Op de nationale tv gaat het er continu over. Het verbaast echt veel mensen dat ze dit niet als verkrachting zien."

Tieleman vermoedt dat er nog wel geprotesteerd gaat worden, maar niet meer zo veel als bij de eerste uitspraak in de zaak. "Toen was het nieuws nog vers, en was de Me-Too-discussie net een hot item." 

Wel waren er protesten bij de rechtbank. Bovendien betekent deze uitspraak niet dat de zaak gesloten is. Het slachtoffer kan, als ze wil, de zaak nog bij een hogere rechtbank aanvechten.

Miniatuurvoorbeeld
LEES MEER:

Vijf jaar cel voor verkrachting Nederlandse vriendinnen in Antwerpen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore