Pact van Marrakesh

Spanning stijgt in België: crisis dreigt om migratiepact

05 december 2018 10:01 Aangepast: 05 december 2018 11:16
De Belgische premier Charles Michel. Beeld © AFP

Een spannende dag in Brussel. Vandaag stemt het Belgische parlement over het VN-migratiepact, ook wel het pact van Marrakesh. Als een meerderheid vóór het verdrag stemt, dan dreigt een regeringscrisis.

Regeringspartij N-VA is namelijk mordicus tegen het pact en heeft gedreigd om op te stappen als het pact wordt aangenomen.

De andere regeringspartijen en een groot aantal oppositiepartijen steunen het verdrag wel en zullen waarschijnlijk voor stemmen.

Volgens VTM Nieuws haalde premier Charles Michel gisteren hard uit naar de omstreden N-VA-campagne en noemde die 'onaanvaardbaar, schandalig en onwaardig'. Vanochtend zei hij dat de bal in het kamp van de N-VA ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom maken we ons zo druk over het pact van Marrakesh?

Wat houdt het migratiepact in? 

In het 34 pagina’s tellende pact staan internationale niet-bindende afspraken over het in goede banen leiden van de migratie in de wereld. In totaal bestaat het pact uit een lijst van 23 doelen.

Bijvoorbeeld om migratie veilig te laten verlopen en mensensmokkel aan te pakken. Maar ook het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen.

Wat zeggen voor- en tegenstanders?

Het is geen juridisch bindend argument, zeggen de voorstanders. De soevereiniteit van de lidstaten wordt niet aangetast. Maar tegenstanders kijken daar anders tegenaan. Zij vrezen dat er uiteindelijk wel juridische consequenties aanzitten. Dat migranten bij de rechter kunnen afdwingen dat ze toegang tot Nederland krijgen bijvoorbeeld. En dat Nederland daarom meer asielzoekers moet gaan toelaten.

Het Nederlandse parlement stemde gisteravond in met het Marrakeshpact. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer was het ermee eens dat Nederland het pact volgende week steunt.

Niet alle partijen waren daar blij mee. Forum voor Democratie, PVV, SGP en 50Plus zijn bang dat het akkoord aanzuigend werkt en dat migranten straks rechten kunnen ontlenen aan de afspraken.

Niet bindend

Staatssecretaris Mark Harbers wees er echter op dat de afspraken niet bindend zijn, zoals ook meerdere keren in de tekst wordt vermeld. Nederland heeft besloten om daarnaast nog een extra stemverklaring af te geven, waarin staat dat migranten de afspraken niet kunnen gebruiken om rechtszaken aan te spannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore