Transplantatie

Eerste baby geboren uit baarmoeder van overleden donor: 'Belangrijke ontwikkeling'

05 december 2018 12:45 Aangepast: 05 december 2018 18:24
Artsen van het universiteitsziekenhuis in São Paulo met de baby. Beeld © Divulgação Hospital das Clínicas da FMUSP

Een Braziliaanse vrouw die een baarmoeder heeft gekregen van een overleden donor, is bevallen van een gezonde baby. En dat is voor het eerst.

De 32-jarige vrouw bij wie de baarmoeder is geplaatst, heeft het syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH). Dat is een zeldzaam syndroom waarbij het grootste deel van de vagina en baarmoeder ontbreken. Daardoor kon de vrouw geen kinderen krijgen. Wel heeft ze eierstokken.

De donor van de baarmoeder is een 45-jarige vrouw, die overleed aan een gescheurd bloedvat in haar hersenen. Zelf kreeg ze tijdens haar leven drie kinderen. Dat schrijven onderzoekers in het medische tijdschrift The Lancet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joanna (27) werd geboren zonder vagina en baarmoeder

De transplantatie werd in 2016 succesvol uitgevoerd in een ziekenhuis in Brazilië. Een maand na de operatie werd de vrouw ongesteld en na zeven maanden is er via IVF een embryo in de baarmoeder geplaatst. 

Dochtertje

De zwangerschap verliep voorspoedig en de vrouw kreeg een gezonde dochter. Na de keizersnede is in dezelfde operatie ook de gedoneerde baarmoeder weer verwijderd.

Een logische stap, zegt gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis Utrecht. Om te voorkomen dat het lichaam de baarmoeder verstootte, moest de vrouw namelijk immuunonderdrukkers slikken. "Die medicatie is niet zonder risico's voor de moeder, dus het is logisch dat de baarmoeder verwijderd is nadat de kinderwens van de vrouw is vervuld."

Baarmoederdonatie

In 2014 werd er al een baby geboren uit een gedoneerde baarmoeder, maar daarvan was de donor nog in leven. Die transplantatie werd uitgevoerd in Zweden, waar Emelie Eriksson de baarmoeder van haar moeder gedoneerd kreeg. Daardoor werd Emelies zoon geboren uit dezelfde baarmoeder als Emelie zelf, vertelt ze in de volgende video.

Zweedse bevallen van baby na baarmoedertransplantatie:

In november 2014 beviel de Zweedse Emelie Eriksson van haar zoon. Haar zwangerschap kon alleen gebeuren omdat Emelies moeder haar baarmoeder had gedoneerd.

Een gezonde baby die geboren wordt na een baarmoedertransplantatie is dus niet nieuw. Wel is het uniek dat de baarmoeder waar de baby in groeide, afkomstig is van een overleden persoon. Dat is een belangrijke ontwikkeling, zegt gynaecoloog Deurloo.

Ervaring

Volgens hem is het goed dat vrouwen die geen baarmoeder hadden, nu zelf een kind kunnen dragen. "Ook zijn de risico's van een zwangerschap nu voor toekomstige moeder nu zelf", zegt hij. 

"Daarnaast is het voordeel dat je een levend iemand nu niet hoeft bloot te stellen aan de risico's van een baarmoederverwijdering", legt hij uit. "Dat betekent dus dat er bij een baarmoeder van een overleden donor één ingrijpende operatie minder plaatsvindt in het proces, en dat is winst." 

Rosa (22) heeft MRKH. Rosa (22) heeft MRKH.

'Dit geeft hoop'

De 22-jarige Rosa heeft MRKH en kwam er op haar vijftiende achter dat ze geen baarmoeder heeft. Ze dacht nooit meer kinderen te kunnen krijgen, tot ze hoorde van de medische doorbraak in Zweden in 2016.

MRKH komt voor bij 1 op de 4500 vrouwen. In Nederland zien we het ongeveer 15 keer per jaar, vertelt gynaecoloog Deurloo.

Het nieuws van de succesvolle bevalling in Brazilië geeft haar nieuwe hoop, zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook al is ze nu nog niet bezig met het krijgen van kinderen, ze hoopt dat het in de toekomst ook voor haar mogelijk is. "Dit is een stap in de goede richting."

Hoe zit het in Nederland?

In het Donorregister is het nu niet mogelijk om aan te geven dat je je baarmoeder wil doneren. Een verzoek voor donatie van iets dat niet in het register staat, verloopt via de Nationale Transplantatie Stichting. Zij moeten in dat geval toestemming vragen aan nabestaanden van de overledene.

Een verzoek tot baarmoederdonatie is bij de Nederlandse Transplantatie Stichting nog niet binnengekomen, zegt woordvoerder Jeantine Reiger. "Er is in Nederland dus nog geen postmortale baarmoederdonatie geweest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore