Michael Flynn

'Geen straf ex-adviseur Trump na hulp bij Rusland-onderzoek'

05 december 2018 04:53 Aangepast: 05 december 2018 04:53
Beeld © EPA

De voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, heeft voldoende meegewerkt aan het Rusland-onderzoek. Hij zou daarom geen, of een milde, gevangenisstraf verdienen.

Dat schrijft speciaal aanklager Robert Mueller in een advies aan de rechtbank. Flynn legde eerder valse verklaringen af aan de FBI, zo gaf hij vorig jaar toe. Hij loog over zijn contacten met toenmalig ambassadeur Sergej Kisljak van Rusland.

Onderzoek

Mueller doet onderzoek naar Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. In totaal zat Flynn 19 keer om de tafel met de onderzoekers, waarbij hij informatie uitwisselde en documenten overhandigde. Wat hij precies heeft gedeeld, is niet bekendgemaakt.

"Zijn vroege samenwerking was bijzonder waardevol omdat hij een van de weinigen was met kennis over een langere periode en uit eerste hand", zegt Mueller.

Vergrootglas

Flynn lag al gauw onder het vergrootglas van Mueller. In februari 2017 werd hij ontslagen als nationale veiligheidsadviseur. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence had gelogen over de reikwijdte en inhoud van zijn geheim overleg met Russische officials.

Flynn krijgt op 18 december het vonnis te horen in zijn strafzaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore