'Bedreiging voor Nederland'

NAVO-landen: Rusland schendt wapenverdrag, ultimatum voor Moskou

04 december 2018 19:40 Aangepast: 04 december 2018 20:34
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Beeld © AFP

NAVO-landen hebben voor het eerst hardop gezegd dat Rusland een belangrijk wapenbeheersingverdrag schendt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo geeft Moskou nu een ultimatum van zestig dagen. Wordt het verdrag daarna niet nageleefd, dan zeggen de Amerikanen het ook echt op.

In het INF-verdrag spraken de VS en Rusland in 1987 af geen (kern)raketten meer te plaatsen met een bereik van meer dan 500 kilometer. President Trump had al eerder aangekondigd het verdrag op te zeggen vanwege de Russische schending. Nu zeggen ook de NAVO- bondgenoten dat de huidige situatie niet houdbaar is. Het is nu aan Rusland het INF-verdrag overeind te houden, zeggen de NAVO-ministers. 

Duidelijke boodschap

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak van een 'duidelijke boodschap' en een 'laatste kans voor Moskou', maar zei te betreuren dat 'we zeer waarschijnlijk afscheid moeten nemen van het verdrag. We moeten dit doen als alliantie, om te laten zien dat we eensgezind zijn'.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakt zich grote zorgen over de situatie. "Het gaat om wapens met een bereik die Europa tot een potentieel slagveld kunnen maken. Europa is ons werelddeel. Dit raakt rechtstreeks de veiligheid van Nederland. We hebben gezamenlijk geconstateerd dat Rusland het verdrag schendt. Het verdrag verbiedt het bezit van kernwapens voor de middellange afstand. Rusland bezit zulke wapens. We hebben eendrachtig geconstateerd dat Rusland op z'n schreden moet terugkeren", zei Blok na afloop van de NAVO-vergadering in Brussel.

Belemmering

Nederlandse inlichtingendiensten hebben ook eigen informatie dat Rusland het verdrag heeft geschonden. Blok ging daar verder niet op in. "Dat is informatie van onze veiligheidsdiensten waar ik in de openbaarheid niets over kan zeggen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kernwapendebat van jaren 80 dreigt weer actueel te worden'

De Verenigde Staten zien het verdrag als belemmering, want andere landen zoals China hebben zo'n overeenkomst niet getekend. Blok benadrukte dat er maar één land is dat zich niet houdt aan het verdrag, en dat is Rusland. 

Niets uitsluiten

Rusland krijgt nu dus een ultimatum opgelegd. Pompeo: "We zouden een Russische koerswijziging verwelkomen. Ze hebben de komende 60 dagen de tijd om dat te doen." Het is niet waarschijnlijk dat Rusland in die periode gaat inbinden.

Op de vraag of na de opzegging van het verdrag ook meteen weer raketten worden geplaatst, wil Blok niet vooruitlopen. "Het is niet acceptabel dat Rusland het verdrag schendt en het krijgt nu de kans om op zijn schreden terug te keren. Ik vind het niet verstandig om te speculeren, maar ik kan niets uitsluiten."

`