Pakjesavond

Heerlijk (warm) avondje is gekomen: Sinterklaas doet ook Bali aan

05 december 2018 09:00 Aangepast: 05 december 2018 10:11
Sinterklaas komt op Bali aan met een alternatief vervoersmiddel. Beeld © Ineke NTC-Bali

Vakantiegangers staan er elk jaar weer van te kijken, maar Nederlanders die op Bali wonen weten wel dat Sinterklaas ook het Indonesische eiland aandoet. "We hebben nog nooit zoveel pepernoten gehad als dit jaar."

Ineke woont met haar man op Bali. Ze werkt bij NTC-Bali, een Nederlandse school die al 18 jaar een Sinterklaasintocht organiseert. Inderdaad, in de bloedhitte. 

"Op 18 november hadden we de intocht. Daar komen veel Nederlandse ouders op af, maar ook vakantiegangers en locals die het feest kennen of bijvoorbeeld Nederlanders als buren hebben", vertelt Ineke. "Op Bali zelf is de Sint niet bekend."

Intocht 'erg zweten geblazen'

Die intocht is voor Sinterklaas en de pieten 'erg zweten geblazen'. "Vaak horen we dan later: 'Oh, wat was het warm!'", lacht Ineke. "We laten het aan de pieten zelf over hoe ze zich schminken; door de warmte worden ze vanzelf al roetveegpieten."

Na een jaar of zes was er dit keer een nieuwe Sinterklaas bij de intocht op het Indonesische eiland. Ineke: "Die had er ook echt plezier in, dus we hebben hem direct geclaimd voor volgend jaar. De pieten zijn vaak stagiairs die ergens op het eiland stage lopen. Die jongelui vinden het heel leuk en maken er echt een feestje van."

Nog nooit zoveel strooigoed gehad

Naast de intocht wordt het kinderfeest ook op de school zelf gevierd. De oudere kinderen trekken dan lootjes. Eigenlijk gaat het net zoals in Nederland, zegt Ineke. "En zeker bij de kinderen die nog geloven, wordt pakjesavond ook gevierd. Daarvoor worden dan de pietenpakken en jutezakken van school geleend."

Pepernoten hebben ze niet op Bali, maar toch is er aan snoepgoed tijdens de intocht geen gebrek. "Kruidnoten en dergelijke komen met bekenden of met vakantiegangers mee", vertelt Ineke. "Dit jaar hebben we op Facebook een oproep gezet." En dat hielp. "We hebben nog nooit zoveel strooigoed gehad."

Sinterklaas in Duitsland

In Duitsland wordt Sinterklaas ingetogen gevierd en onder een (iets) andere naam: Nikolaus. "Aan pakjesavond doen we hier niet", zegt Ulrike Nagel. "Dat is pas op 24 december met kerstavond. Dan wordt er 's avonds aangeklopt en staat er een grote zak met cadeaus voor de kinderen op de stoep."

Dat betekent niet dat Sinterklaas, pardon, Nikolaus stilletjes aan de Duitse kinderen voorbij rijdt. "Kinderen zetten op 5 december 's avonds hun schoen. De volgende ochtend zit er dan een kleinigheidje in."

"Het verschil met Nederland is dat kinderen hier hun schoen maar een keer zetten", zegt Ulrike. "Vroeger werd die van tevoren dan ook nog verplicht gepoetst. Ik weet niet of dat nog steeds zo is."

Nikolaus komt niet op tv

"Ik heb me vroeger verbaasd over het grote toneelstuk dat Nederlanders voor hun kinderen opvoeren. Er bestaan veel verhalen over sint, hij heeft een eigen televisieprogramma en wordt bij aankomst in Nederland begroet door de burgemeester. In Duitsland komt Nikolaus niet op televisie. Hij komt niet langs huis. Je ziet hem niet. En dat geldt zeker voor zijn pieten. Die kennen we al helemaal niet."

"De kerstman komt wel bij de kinderen langs, zoals Sinterklaas in Nederland. Al komt die wel in z'n eentje."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore