Accijnsverhoging uitgesteld

Franse regering komt gele hesjes beetje tegemoet

04 december 2018 09:51 Aangepast: 04 december 2018 10:18
Demonstranten die 'de gele hesjes' worden genoemd in Parijs. Beeld © AFP

De Franse premier Edouard Philippe heeft besloten de accijnsverhoging op brandstoffen, die bedoeld is om de strijd tegen de klimaatverandering te financieren, voorlopig uit te stellen.

Het is een kleine handreiking aan de 'gilets jaunes', de groepering die in Frankrijk de laatste weken in gele hesjes de straat opging. Een slimme zet, zegt Frankrijk-correspondent Stefan de Vries, omdat de maatregel de regering nu waarschijnlijk niets kost, maar wel verpakt kan worden als een concessie aan de actievoerders. 

De benzineprijzen zijn de afgelopen weken juist flink gedaald (zo’n 5 tot 7 procent), waarmee de belasting technisch ook al is verminderd. Dat betekent overigens niet dat de taks nu van de baan is. Over een paar maanden bekijkt de regering de zaak opnieuw.

Stoppen de protesten nu?

Nee, dat is niet waarschijnlijk, zegt De Vries. "Het gaat de demonstranten al lang niet meer om de brandstofprijzen", zegt hij. "De beweging, die overigens minder mensen op de been brengt dan in het begin, heeft een lange lijst klachten. Zo zijn ze boos over de hoge belastingen in het algemeen, op allerlei regels, op lage salarissen en op 'de politiek' in het algemeen."

"Maar de meesten zijn vooral boos op Macron, die als arrogant gezien wordt, een stedeling die geen oog heeft voor het platteland. Ook de afschaffing van de vermogensbelasting, een cadeautje aan de 'rijken', is bij veel lagere inkomens slecht gevallen."

Overleg afgelast

Een aantal gele hesjes heeft als reactie vanochtend al laten weten dat de opschorting niet genoeg is. Het overleg dat de premier vandaag met de gele hesjes zou hebben, is afgelast. Sommige gele hesjes die mee zouden doen, kregen doodsbedreigingen van andere gele hesjes. Anderen geloven niet dat de regering van plan is om aan hun eisen tegemoet te komen.

'Geel hesje' Jean-Baptiste: 'Je voelt de enorme woede'

Jean-Baptiste is een van de demonstranten van de 'gele hesjes'. Hij heeft geen vertrouwen meer in de politiek en wil dat iedereen genoeg verdient om een waardig leven te leiden.

Inmiddels zijn ook scholieren in opstand gekomen en zijn tientallen scholen bezet. Ze willen meer geld voor onderwijs. Komend weekend gaan de gele hesjes opnieuw de straat op. In Parijs willen de demonstranten oprukken naar het Elysée, het presidentieel paleis midden in de stad. Opnieuw zullen duizenden agenten proberen te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Enorme schade

De schade van de vernielingen in Parijs afgelopen weekend loopt in de miljoenen. Volgens de burgemeester van Parijs is er alleen al aan straatmeubilair voor zo’n 3 à 4 miljoen euro vernield. Maar ook het imago van Frankrijk heeft een deuk gekregen. De beelden van de rellen gingen de hele wereld over. Hotels en restaurants melden dat de annuleringen binnenstromen. Warenhuizen, wijnhandelaren en voedselhandelaren vrezen dat hun omzet door de rellen een flinke klap zal krijgen. December is voor hen de drukste maand van het jaar, goed voor zo’n 20 tot 25 procent van hun jaaromzet. 

Ook de menselijke schade is groot. Naast de tientallen gewonden, ook bij de politie, viel gisteren een vierde dode. Een 80-jarige dame in Marseille die haar luiken dicht wilde doen om zich te beschermen tegen traangas, kreeg een traangasgranaat in het gezicht geschoten. Ze overleed in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Chaos in Parijs: veel gewonden en arrestaties bij betoging 'gele hesjes'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`