Gele hesjes

'Schade aan Arc de Triomphe kan oplopen tot een miljoen'

02 december 2018 19:45 Aangepast: 02 december 2018 21:18
Schoonmakers aan het werk bij de bekladde Arc de Triomphe in Parijs. Beeld © AFP

De schade die relschoppers aan de Arc de Triomphe hebben aangericht, loopt in de honderdduizenden euro's. 'Gele hesjes' bekladden de wereldberoemde boog met graffiti en beschadigden de tentoonstellingszalen in het monument.

De schade aan de triomfboog zou zelfs kunnen oplopen tot een miljoen euro, zei Philippe Bélaval, voorzitter van het Franse Monumentencentrum, in de krant Le Figaro. Schoonmakers zijn al begonnen met het verwijderen van de leuzen.

Onthoofde buste

"Er was sprake van methodische plundering van de tentoonstellingszalen, winkel en toiletten", zei Bélaval. "Een gipsen model uit de jaren dertig van de vorige eeuw werd in stukken gescheurd. Alle glazen wanden zijn gebroken. De marmeren buste van Napoleon werd onthoofd."

Uit videobeelden blijkt dat zo'n tien personen tijdens de demonstratie inbraken in het historische monument.

Vandalen vernielden onder anderen dit beeld van Marianne in de Arc de Triomphe. Vandalen vernielden onder anderen dit beeld van Marianne in de Arc de Triomphe.

'Uitzonderlijke gewelddadigheden'

Premier Edouard Philippe sprak eerder zijn verontwaardiging al uit over het feit dat betogers juist de plek rond de Arc de Triomphe hadden uitgekozen om te rellen. Hij sprak van 'uitzonderlijke gewelddadigheden'. 

In de omgeving van de Arc de Triomphe waren naar schatting zo'n 5500 betogers van de 'gele hesjes' op de been, meldden Franse media. Door het hele land zijn zo'n 75.000 demonstranten geteld. De Franse politie heeft 412 mensen opgepakt. Ook zouden daar minstens 133 mensen gewond zijn geraakt, onder wie 23 agenten. 

Protest

De 'Gilets Jaunes' demonstreren tegen de hoge kosten van hun levensonderhoud in het algemeen en verhoging van de brandstofaccijns in het bijzonder.

Rellen bij protest 'gele hesjes' in Parijs

Voor het derde weekeinde op een rij waren er demonstraties en die gingen er niet vreedzaam aan toe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore