Klimaattop in Polen

65.000 mensen lopen mee met grootste klimaatmars ooit in België

02 december 2018 16:58 Aangepast: 02 december 2018 17:33
Beeld © EPA

Zo'n 65.000 mensen zijn in Brussel de straat op gegaan om te demonstreren voor beter klimaatbeleid. Het is de grootste klimaatmars ooit in België.

De mensen gingen de straat op aan de vooravond van de aanstaande internationale klimaattop, morgen in Polen. Daar wordt gesproken over de concrete maatregelen die landen moeten nemen om de doelen van 'Parijs' te halen.

Krachtig optreden

In de aanloop naar deze top hebben verschillende regeringsleiders al laten doorschemeren dat ze weinig zien in ambitieuze doelstellingen en dat ze hopen op 'gezond verstand en realisme'. De tienduizenden die vandaag in België de straat op zijn gegaan denken daar anders over. Zij willen juist een krachtig optreden zien van de Belgische politici tijdens de top. 

De grote opkomst heeft onder meer te maken met een actie van de Belgische spoorwegen, dat zich achter de actie schaarde en met een speciaal treinkaartje kwam waarmee iedereen voor 5 euro naar Brussel kon reizen. 

Berlijn en Bonn

Ook in Duitsland waren er verschillende klimaatmarsen in de hoop politici aan te sporen tot meer daadkracht. In Berlijn en Bonn gingen in totaal zo'n 36.000 mensen de straat op. 

Bij de klimaattop van Parijs in 2015 kwamen regeringsleiders van de hele wereld overeen de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en liefst 1,5 graad. Toen spraken ze nog niet af op welke manier ze dat zouden doen. Daarvoor is onder meer de top die morgen in Polen begint, bedoeld.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Duizenden doden in Nederland door klimaatverandering en fijnstof'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`