Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geen nieuwe invoerheffingen

'Wapenstilstand' in handelsconflict VS en China

02 december 2018 06:40 Aangepast: 03 december 2018 08:22
De Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping zaten 2,5 uur met elkaar aan tafel. Beeld © AFP

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump hebben zaterdagavond tijdens een werkdiner in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen in te voeren. Ze besloten dit nadat ze 2,5 uur met elkaar om de tafel zaten.

Ze hervatten de handelsbesprekingen, met als doel om binnen negentig dagen een akkoord te bereiken.

Tariefverhoging

Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde berichten in Chinese media dat de VS voorlopig afziet van een geplande tariefverhoging. Trump wilde de invoerheffingen op in totaal 200 miljard dollar (176 miljard euro) aan Chinese goederen verhogen van 10 procent naar 25 procent. Dat zou vanaf 1 januari ingaan.

China heeft volgens een woordvoerder in ruil ingestemd om een 'zeer substantiële' hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen, waaronder agrarische en industriële producten en energie.

Lukt het de landen niet om binnen negentig dagen een akkoord over onder meer intellectueel eigendom, landbouw, cyberdiefstal en handelsbelemmeringen te bereiken, dan gaat de voorgenomen Amerikaanse tariefverhoging alsnog in.

'Staande ovatie'

De economisch adviseur van Trump, Larry Kudlow, zei dat de ontmoeting 'zeer goed' was verlopen. Volgens de South China Morning Post kregen de beide presidenten na het werkdiner een staande ovatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump en Xi praten over handelsoorlog: bedrijven vrezen escalatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore