Auto's in de brand

Chaos in Parijs: veel gewonden en arrestaties bij betoging 'gele hesjes'

01 december 2018 17:25 Aangepast: 01 december 2018 18:50
Een brandweerman tussen de brandende auto's in een Parijse straat. Beeld © AFP

Chaos in de straten van Parijs. Dat ziet correspondent Stefan de Vries. Er zijn vandaag opnieuw rellen uitgebroken tijdens een betoging van de 'gele hesjes'. "Op veel plekken zie je brandende barricade's, tussen het winkelend publiek door dat kerstinkopen doet."

De oproerpolitie moet hard ingrijpen en tijdens confrontaties raakten minstens 65 mensen gewond, onder wie elf politiemensen, meldde de politie in de Franse hoofdstad aan het einde van de middag. 

Rond de Champs-Élysées in hartje Parijs zijn auto's in brand gestoken. Sommige actievoerders bekogelen de politie en werpen barricades op. "Sommige winkels worden geplunderd", zegt De Vries.  

Zeker 19 metrostations zijn gesloten, waaronder de bekende zoals Étoile, Opera en Bastille. Ook grote warenhuizen als Lafayette sloten de deuren.

Premier Edouard Philippe sprak zijn verontwaardiging uit over het feit dat betogers juist de plek rond de Arc de Triomphe hadden uitgekozen. Hij sprak van 'uitzonderlijke gewelddadigheden'. Inmiddels heeft de politie in Parijs zeker 122 actievoerders opgepakt. 

De 'Gilets Jaunes' demonstreren tegen de hoge kosten van hun levensonderhoud in het algemeen en verhoging van de brandstofaccijns in het bijzonder.

Brandweermannen blussen een in de brand gestoken auto. Brandweermannen blussen een in de brand gestoken auto.

In de omgeving van de Arc de Triomphe waren volgens naar schatting zo'n 5500 betogers van de 'gele hesjes' op de been, melden Franse media. Door het hele land zijn zo'n 75.000 demonstranten geteld.

 

Rookpluimen boven Parijs Rookpluimen boven Parijs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore