Oorlogsdreiging

Oekraïne sluit zijn grenzen voor Russische mannen

30 november 2018 23:29 Aangepast: 30 november 2018 23:49
De spanningen zijn opgelopen door het treffen van schepen op de Zwarte Zee. Beeld © EPA

Oekraïne sluit zijn grenzen voor alle Russische mannen tussen de 16 en 60 jaar oud. Volgens president Porosjenko is de maatregel nodig om te voorkomen dat Russische militairen en geheim agenten vermomd als burger het land binnenkomen.

De grenzen blijven voorlopig 30 dagen dicht voor deze Russische mannen. Dat is net zo lang als de militaire noodtoestand duurt, die de president heeft uitgeroepen.

Oekraïne vreest dat de oorlog met Rusland weer flink kan oplaaien, nu de Russische marine drie Oekraïense schepen heeft geënterd. 

Burgeroorlog

In 2014 brak er een burgeroorlog uit in het oosten van Oekraïne dat zich wilde afscheiden en zich bij Rusland wilde voegen. Al snel bleek dat die rebellen bijzonder goed getraind waren en al over even zo goed materieel beschikten.

Niet veel later namen Russische militairen het Oekraïense schiereiland De Krim in. Op beide gebieden bleek dat er in de maanden ervoor veel Russische strijdkrachten en inlichtingenofficieren als burger Oekraïne waren binnengekomen. 

 

Oekraïners vrezen oorlog met Rusland: krijgswet van kracht

In Oekraïne is de krijgswet van kracht. Dat is een soort noodtoestand, waarbij het leger meer te zeggen krijgt en er andere wetten gelden dan normaal. President Porosjenko vindt dat nodig omdat hij bang is voor een oorlog met Rusland.

Tienduizend doden

In de oorlog, die al bijna vijf jaar duurt, vielen tot nu toe al tienduizend doden aan Oekraïense kant. Op zee was het tot nu toe vrij rustig, maar hing het conflict in de lucht.

De Zee van Azov, waar de Oekraïense schepen werden geënterd, wordt door Rusland nu gezien als een Russische binnenzee, sinds ze De Krim als hun grondgebied beschouwen. De internationale gemeenschap erkent de annexatie va de Krim niet. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw conflict Rusland en Oekraïne: 'De Zee van Azov is een hypergevoelig punt'

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`