Klimaatverandering

2018 een van warmste jaren ooit: 'Opwarming aarde zet door'

29 november 2018 11:43 Aangepast: 29 november 2018 11:54
Beeld © AFP

Het jaar 2018 komt waarschijnlijk op de vierde plaats wat betreft de gemiddelde temperatuur. Daarmee zet de opwarming van de aarde door, zegt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De twintig warmste jaren zijn geregistreerd in de laatste 22 jaar, aldus WMO. Ook dit jaar waren er tekenen van klimaatverandering in de vorm van stijging van de zeespiegel, opwarming van water in de oceanen en smeltend poolijs.

Spoor van vernielingen

Extreme weersomstandigheden die daar het gevolg van waren, veroorzaakten een spoor van vernielingen op alle continenten, aldus de organisatie.

Zonnebaden in november? Dit gebeurt er met ons klimaat

Ons klimaat verandert in rap tempo. Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar legt je uit waarom.

De eerste tien maanden van dit jaar lag de gemiddelde temperatuur in de wereld bijna een graad boven de periode voor de industriële revolutie die als basis wordt gehanteerd. De wereld ligt niet op koers wat betreft doelen om de opwarming tegen te gaan, constateert de WMO.

'Wij zijn eerste generatie die opwarming begrijpt'

"Het is het waard om te herhalen dat wij de eerste generatie zijn die de opwarming van de aarde volledig begrijpt, en de laatste generatie die in staat is er iets aan te doen", aldus secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we niets doen tegen klimaatverandering (en wat je wél kunt doen)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore