Ga naar de inhoud
'Smoking gun' ontbreekt

VS: geen bewijs dat Saoedische kroonprins achter moord Khashoggi zit

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Beeld © AFP

De Verenigde Staten hebben geen aanwijzingen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken is bij de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis nog eens met klem benadrukt. Hij zei dat na afloop van een bijeenkomst met senatoren over de kwestie.

Geen klinkklaar bewijs

Tijdens de bijeenkomst uitten de senatoren hun verontwaardiging over de steun van de VS aan Saoedi-Arabië. Zij willen dat de VS zich harder opstelt tegenover dat land naar aanleiding van de moord op Khashoggi.

Maar volgens Mattis is daar geen enkele reden voor: "We hebben geen klinkklaar bewijs dat de kroonprins erbij betrokken is. Er is geen 'smoking gun'. Niemand heeft bewijs, ook de inlichtingendiensten niet."

Geluidsopnamen moord

Hij zegt dat hij alle stukken van de veiligheidsdiensten over de zaak heeft ingezien. De geluidsfragmenten van de moord heeft hij zelf niet beluisterd, maar hij zegt dat hij de transcriptie ervan gelezen heeft. Hij ontkent dat de VS de geluidsopname zelf in handen heeft.

Zonen vermoorde journalist Khashoggi willen lichaam vader terug

01:17
Het lichaam van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi is nog altijd niet terecht. Dat maakt het rouwproces voor zijn familie extra moeilijk.

Mattis zei eerder dat Saoedi-Arabië een essentiële rol speelt bij de handhaving van de stabiliteit in het Midden-Oosten. "Het moet mij van het hart dat we maar zelden onbekommerd kunnen werken met partners die echt niets te verwijten valt'', zei Mattis.

"De zorg voor onze veiligheid kunnen we niet opzijzetten, ook niet als we opheldering eisen voor een 'onacceptabele en verschrikkelijke misdaad' zoals president Trump de moord op Khashoggi heeft omschreven."

'Mediahype'

Ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zegt de goede betrekkingen van de Amerikanen met de Saoedi's te koesteren. Hij vindt dat het laten vieren van de banden een slechte zaak is voor de nationale veiligheid. 

"De moord op de Saoedische staatsburger Jamal Khashoggi in Turkije heeft het bekvechten aangewakkerd op Capitol Hill en gezorgd voor een mediahype. Maar het degraderen van de relatie met Riyad zou voor de veiligheid van de VS en hun bondgenoten een ernstige fout zijn", zei Pompeo.

Bizarre
Lees meer
Bizarre wisseltruc: 'Verdachte droeg kleding Khashoggi na moord'