Filmpje duikt op

Echtpaar wil geslacht baby onthullen, maar veroorzaakt enorme bosbrand

28 november 2018 11:48 Aangepast: 28 november 2018 11:50
De grote brand ontstond door een zelfgemaakt explosief. Beeld © US Forest Service

Een Amerikaans echtpaar wilde op een bijzondere manier aan vrienden en familie onthullen wat het geslacht van hun baby is. De gevolgen waren rampzalig: er ontstond een gigantische natuurbrand die door honderden brandweermannen moest worden bestreden.

Dennis Dickey en zijn vrouw Rita lieten vorig jaar een zelfgemaakt explosief met gekleurd poeder ontploffen in een natuurgebied in de Amerikaanse staat Arizona. Ze vulden een doos met het goedje 'Tannerite', schrijven Amerikaanse media. Wanneer je er een kogel in jaagt, explodeert het.

Blauw poeder

Ze filmden dat moment. De kleur van het poeder was blauw: Rita was zwanger van een jongetje.

Daarna ging het helemaal mis: het droge gras vatte vlam en al snel verspreidde het vuur zich. Uiteindelijk heeft 19.000 hectare bos in brand gestaan. In het gebied moesten 200 mensen worden geëvacueerd.

800 brandweerlieden

In totaal zijn 800 brandweermensen bezig geweest het vuur te bestrijden. De kosten van de hele operatie: ruim 8 miljoen dollar.

Het filmpje dook op en is uitgebreid onderzocht. Er is een stem van een man te horen die in paniek twee keer roept: "Wegwezen hier!"  

De 37-jarige Dickey heeft de brand meteen gemeld bij de autoriteiten en werkte mee aan het onderzoek naar de brand. In september heeft hij schuld bekend.

Schuld aflossen

Hij is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijf jaar. Hij draait op voor de kosten van 8 miljoen dollar: iedere maand lost hij 500 dollar af.

Zelf heeft hij tegen The Arizona Daily Star verklaard dat hij zich er 'absoluut vreselijk' over voelt. "Ik heb nog nooit zo'n rotdag meegemaakt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore