Escalatie conflict

Russische commando's nemen drie Oekraïense marineschepen in

25 november 2018 22:10 Aangepast: 26 november 2018 07:21
Het Russische schip vaart tegen een Oekraïens marineschip.

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland nemen verder toe. Russische commando's hebben drie Oekraïense marineschepen op de Zwarte Zee ingenomen. Daarbij werd ook het vuur geopend, waardoor drie Oekraïense bemanningsleden gewond raakten. Rusland zegt dat de schepen zijn geënterd omdat ze de Russische grens over voeren.

De Oekraïense president Porosjenko heeft na de incidenten het oorlogskabinet bijeengeroepen.

Schepen tegengehouden

De hele dag liepen de spanningen tussen beide landen al op. Rusland hield enkele Oekraïense marineschepen tegen in de Straat van Kertsj, die daardoor de Zee van Azov niet binnen konden varen. Daardoor is het voor Oekraïense schepen niet mogelijk om huiswaarts te keren. Persbureau Reuters zegt dat het om drie ingenomen Oekraïense schepen gaat, AP meldt dat het om twee schepen gaat.

Beide landen beschuldigen elkaar van het schenden van internationale afspraken en VN-verdragen. De Oekraïense marine meldde eerder vandaag dat een Russisch grensbewakingsschip een Oekraïense marineboot heeft geramd. Daardoor werden de motor en romp van het schip beschadigd.

Provocatie

Rusland beweert dat de drie Oekraïense schepen tegen de afspraken in de zeestraat doorstaken, wat door Rusland werd gezien als een provocatie. "Oekraïne wil een conflictsituatie creëren", aldus de Russische autoriteiten.

Russische commando's enteren Oekraïense marineschepen

Videobeelden van oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland op de Zwarte Zee.

Kiev beschuldigde Moskou ervan het VN-Verdrag over het recht van de zee en het verdrag tussen Oekraïne en Rusland over het gebruik van de Zee van Azov en de Straat van Kertsj te hebben geschonden.

'Intimidatie scheepvaart'

Rusland is eerder dit jaar door Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigd van het bemoeilijken van het scheepvaartverkeer naar Oekraïne. Washington riep Moskou op te stoppen met wat het "intimidatie van de internationale scheepvaart" noemt.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de vermeende intimidatie onderdeel van de "ondermijning van Oekraïne" waar Rusland al langere tijd mee bezig zou zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore