Ga naar de inhoud
'Vernieuwing en verzoening'

May vraagt bevolking in brief om steun voor brexitdeal

Theresa May (archieffoto). Beeld © AFP

Om voldoende steun te krijgen voor de brexitdeal heeft de Britse premier Theresa May een beroep gedaan op de burger. In een brief aan de Britse bevolking schrijft ze dat voor- en tegenstanders van de brexit hun strijd moeten staken en het vertrek uit de EU moeten gebruiken als een periode voor 'vernieuwing en verzoening'.

Volgens May moet de brexit nu worden doorgezet, zodat ministers zich weer kunnen focussen op wat echt belangrijk is voor burgers. May, die volgens The Guardian via de brief probeert kritische politici onder druk te zetten, zegt de deal die met de EU is onderhandeld met 'hart en ziel' te verdedigen.

Top in Brussel

De leiders van de EU-landen nemen vandaag een belangrijke horde in de aanloop naar de brexit. De voorlopige deal, die May veel kritiek opleverde in eigen land, wordt besproken in Brussel. "De brexit komt weer een stap dichterbij, als alle EU-landen instemmen met het scheidingsakkoord", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

Op de top gaat het over twee zaken: hoe het scheidingsakkoord eruit komt te zien en er wordt gesproken over een politieke verklaring. Daarin staat hoe de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk in de toekomst met elkaar omgaan.

Belangrijke
Lees ook:
Belangrijke brexit-top: 'EU-leiders zullen groen licht geven'

'Eén volk'

De premier is van mening dat 29 maart, als de Britten definitief geen deel meer uitmaken van de EU, 'het punt moet markeren wanneer we de labels 'vertrekken' en 'blijven' voor altijd naast ons neerleggen en we weer als één volk tot elkaar komen''.

Spanje
Lees ook:
Spanje krijgt wat het wil: Gibraltar valt niet onder brexit-deal

Kritiek

Steun voor de brexitdeal kan May goed gebruiken. Binnen haar eigen Conservatieve Partij zijn meerdere volksvertegenwoordigers fel gekant tegen het akkoord dat nog moet worden goedgekeurd door de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Ook de Noord-Ierse DUP, die May aan een regeringsmeerderheid helpt, is kritisch. Partijleider Arlene Foster zei zaterdag tijdens een partijcongres dat de partij niet achter de 585 pagina dikke scheidingsakte kan en wil staan.

Grootste loodgieter van Londen strijdt tegen 'bollocks' Brexit

02:06