Verhoging benzineprijs

Tientallen aanhoudingen bij brandstofprotesten in Frankrijk

24 november 2018 19:30 Aangepast: 24 november 2018 22:41
Een demonstrant bij de Arc de Triomphe. Beeld © AFP

Bij protesten tegen hoge brandstofprijzen in Frankrijk zijn zeker 180 relschoppers opgepakt, meldt de politie. In het hele land waren ruim 100.000 demonstranten op de been.

Zo'n 8000 betogers verzamelden zich op de Champs-Elysées in hartje Parijs. Demonstranten wilden naar het Elysée-paleis, de ambtswoning van de president. De politie probeerde ze met traangas, waterkanonnen en rubberkogels weg te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandstofprotest Parijs: betogers met traangas en waterkanon uiteengedreven

Volgens minister van Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zijn de rellen uitgelokt 'door extreemrechtse ophitsers die naar de oproep van Marine Le Pen hebben geluisterd'. Le Pen had om een betoging op de Champs-Elysées aangedrongen.

'Laag en oneerlijk'

De partij van Le Pen verzet zich tegen verhoging van heffingen, accijnzen en belastingen. Marine Le Pen noemde de aantijgingen van Castaner 'laag en oneerlijk'.

Al meer dan een week zijn er protesten tegen de hogere accijnzen op benzine en diesel die de Franse regering van president Macron doorvoert.

Hij doet dit naar eigen zeggen om het autogebruik terug te dringen. Volgens 'de gele hesjes' is het wéér een extra belasting die vooral mensen met lage inkomens treft.

Franse wegblokkades vanwege woede over brandstofprijzen

Ook vorige week werd op meer dan duizend plekken gedemonstreerd. Bij een van de blokkades viel een dode.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore