Ga naar de inhoud
Prijsverhogingen

Brandstofprotest Parijs: betogers met traangas en waterkanon uiteengedreven

Een demonstrant in de traangaswolken in hartje Parijs Beeld © AFP

Een betoging tegen hoge brandstofprijzen in Parijs is al snel uitgelopen op rellen. De politie ging de demonstranten te lijf met traangas en waterkanon.

De ongeregeldheden braken uit bij een wegversperring van de politie op de Champs-Elysées. Boosdoeners waren volgens de politie niet de zogenoemde 'gilets jaunes' (gele hesjes), die al weken protesteren tegen hoge brandstofprijzen, maar in het zwart geklede relschoppers en rechts-extremisten. 

Ophitsers

Christophe Castaner, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, noemt hen 'extreemrechtse ophitsers die naar de oproep van Marine Le Pen hebben geluisterd'. Le Pen had om een betoging op de Champs-Elysées aangedrongen.

Ze leidt het populistische Rassemblement National (Nationaal Samenwerkingsverbond) dat zich ook keert tegen verhoging van heffingen, accijnzen en belastingen die volgens de regering nodig zijn voor het klimaat en het milieu.

Lage inkomens

In Parijs worden vandaag tienduizenden protesterende 'gilets jaunes' verwacht. Die vinden dat de prijsverhogingen vooral mensen met lage inkomens treffen.

De protestbeweging 'gilets jaunes' is vrijwel ongeorganiseerd en op sociale media ontstaan. Het is niet zeker dat de betogers zich vandaag bijvoorbeeld op het Champ de Mars verzamelen, zoals de gemeente heeft aanbevolen. 

De Parijse politie heeft afzettingen geplaatst in delen van het stadscentrum waar de gele hesjes in ieder geval niet mogen demonstreren.

Ook protesten in Wallonië

Niet alleen in Frankrijk wordt geprotesteerd tegen hoge brandstofprijzen, ook in België is dat het geval. Gisteravond liep een betoging in Charleroi uit de hand. De politie sprak van een veldslag, met gewonden aan beide kanten. Tal van relschoppers gingen over tot plundering van winkels.

Met behulp van collega's uit Antwerpen die ter versterking waren opgeroepen, en de inzet van een waterkanon, was de situatie rond 04.00 uur vanochtend weer onder controle. Er zijn vijf arrestaties verricht.

Franse wegblokkades vanwege woede over brandstofprijzen

01:01
Ook vorige week werd op meer dan duizend plekken gedemonstreerd. Bij een van de blokkades viel een dode.