Ga naar de inhoud
Pijl en boog

Amerikaan gedood op 'gevaarlijkste eiland ter wereld'

Een antropoloog leest een brochure over de bewoners van Noord Sentineleiland Beeld © AFP

Op Noord-Sentineleiland, in de Golf van Bengalen, is een Amerikaanse toerist vermoedelijk gedood door de inheemse bevolking. De man had zich naar het afgelegen Indiase eiland laten smokkelen.

De bewoners van het eiland, jager-verzamelaars, hebben al eerder bezoekers aangevallen. Hun territorium, dat zij met hand en tand verdedigen met pijl en boog, is verboden gebied voor buitenstaanders. Noord-Sentineleiland wordt wel het 'gevaarlijkste eiland ter wereld' genoemd.

Vissers opgepakt

De Amerikaan, die John Allen Chau zou heten, heeft zich volgens lokale functionarissen illegaal naar het eiland laten varen. Hij huurde daar vissers voor in, zeggen bronnen binnen de politie. Toen zij later terugkeerden, zagen ze het lichaam van de man. Dat moet nog worden geborgen.

Het slachtoffer had het gebied al eerder bezocht en wilde kennelijk graag de Sentinelezen ontmoeten. Zij staan bekend als één van de meest geïsoleerde volkeren ter wereld. De autoriteiten hebben de betrokken vissers opgepakt.

In 2006 werden op Noord-Sentineleiland twee Indiase vissers door stamleden gedood nadat hun boot was afgedreven naar het eiland.