Ga naar de inhoud
'Net de maffia'

Verzet tegen benoeming Russische baas Interpol

Bill Browder en Michail Chodorkovski op hun persconferentie in Londen. Beeld © AFP

De Rus Aleksander Prokoptsjoek maakt een goede kans morgen te worden gekozen als voorzitter van de internationale politieorganisatie Interpol. Dat mag niet gebeuren, vinden twee belangrijke tegenstanders. Ze doen er alles aan om de verkiezing van de Rus te dwarsbomen.

De tegenstanders zijn niet de minsten. Het gaat om voormalig olietycoon Michail Chodorkovski en de Amerikaanse zakenman Bill Browder. Ze denken dat het Kremlin de benoeming wil aangrijpen om Interpol te beïnvloeden.

Favoriet

"Alsof de maffia de leiding krijgt", zeiden de twee op een persconferentie in Londen. Prokoptsjoek is één van de favorieten voor de functie. Die werd tot september vervuld door de Chinees Meng Hongwei. Hij verdween spoorloos, en bleek later in eigen land opgepakt op verdenking van corruptie.

Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken kan Prokoptsjoek prima voorzitter van Interpol worden. Hij is op dit moment al vicevoorzitter. Daaruit blijkt, zegt het ministerie, dat hij veel vertrouwen geniet in de organisatie. Als hoogste baas zou hij alleen de belangen van Interpol dienen, zegt het ministerie.