Buitenland

Nee, dit zijn niet de billen van Kim Kardashian

11 februari 2016 17:21 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00
Het 'achterwerk' van de Airlander 10 maakt veel los op social media Beeld © Getty

Is het een zeppelin, een helikopter of toch een vliegtuig? De Airlander 10 is een combinatie van alle drie. Al zien sommige Twitteraars het grootste vliegtuig ter wereld aan voor iets heel anders.

De Airlander 10 maakt volgende maand een onbemande testvlucht boven Engeland. Het ding heeft de lengte van een voetbalveld en is zo hoog als twaalf bussen. Daarmee is-ie flink forser dan het grootste passagiersvliegtuig dat nu in gebruik is, de A380 van Airbus.

De Airlander vliegt wel lager en trager, maar compenseert dat met een lijst indrukwekkende eigenschappen. Zo kan het immense vliegtuig tot wel tien ton aan vracht vervoeren, extreme temperaturen doorstaan, drie weken onbemand in de lucht blijven hangen én opstijgen en landen op onregelmatige oppervlakten. 

Groener en stiller
Het luchtschip is bovendien milieuvriendelijker dan de concurrenten. Het is stiller en verbruikt slechts een tiende van de brandstof die een helikopter nodig heeft en een kwart tot een derde van wat vliegtuigen verbruiken.

Ontwikkelaar Hybrid Air Vehicles (HAV) heeft grootse plannen met het hybride luchtschip. Behalve voor vrachtvluchten en militaire doeleinden is het in de toekomst ook de bedoeling er passagiers mee te vervoeren.

Indrukwekkend 'achterwerk'
Het klinkt allemaal veelbelovend, maar op social media zijn sommige gebruikers afgeleid door de opvallende gelijkenis met een ander groots achterwerk: 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore