Buitenland

May trekt zich niets aan van kritiek op deal: 'Dit is de juiste koers'

15 november 2018 19:16 Aangepast: 15 november 2018 19:21
De Britse premier Theresa May. Beeld © Getty Images

De Britse premier Theresa May gaat verder op de ingeslagen brexit-weg omdat 'het de juiste is'. Over de kritiek op de concept-brexitdeal en het opstappen van kabinetsleden zei ze: "Ik wil de uitkomst van het referendum respecteren."

May hield zojuist een persconferentie nadat meerdere kabinetsleden vandaag opstapten omdat ze het niet eens zijn met de concept-brexitdeal. Er is met name onvrede over de afspraken over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Over het opstappen van haar collega's zei May dat zij 'het nationale belang op de eerste plek zet'. "Ik stel mijn eigen politieke voorkeur dus niet op één." Als haar brexitdeal naar de prullenbak wordt verwezen door het parlement, zei ze waarschuwend, zal het Verenigd Koninkrijk 'een periode van ernstige onzekerheid' ingaan.

Motie van wantrouwen

May is dus nog 'in office' maar of ze nog voldoende macht heeft, moet blijken. Ze ligt niet alleen onder vuur vanuit de oppositie maar ook vanuit haar eigen Conservatieve Partij.

De pro-brexit parlementariër Jacob Rees-Mogg diende vandaag een motie van wantrouwen in tegen Theresa May als leider van de Conservatieve Partij. Hij riep andere partijgenoten van de premier op zijn voorbeeld te volgen. 

Rees-Mogg heeft de steun nodig van 47 partijgenoten uit het lagerhuis om een dergelijke motie in stemming gebracht te krijgen. Of die steun er ook komt, is nog onduidelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede na brexitdeal: motie van wantrouwen dreigt voor Theresa May

'Ik zal dit uitzitten'

May wil vooral verder en door, liet ze weten: "Ik zal dit uitzitten." En somde vervolgens allemaal voordelen op van de deal, zoals grenscontrole en controle over waar al het geld heengaat.  

Bovendien, zo zei ze, is er nog niemand binnen haar regering met een alternatief voorstel gekomen voor brexit. Ze voegde daaraan toe dat een deal met de EU zonder backstop onmogelijk is. Dit is een speciale terugvaloptie waarin het VK en de EU nauw samenwerken in een douaneregeling.

Brexit exit

Eén van de minister die opstapte is Dominic Raab, verantwoordelijk voor brexit. Volgens hem komt onder de huidige deal de eenheid van het Verenigd Koninkrijk in gevaar. Voor hem is nog geen opvolger aangewezen, liet May weten.  

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore