Brexitdeal

Grote zorgen in Den Haag en Brussel over chaos in Verenigd Koninkrijk

15 november 2018 17:29 Aangepast: 15 november 2018 19:30
Premier May en EU-voorzitter Donald Tusk. Beeld © AFP.

Premier Theresa May ligt stevig onder vuur in het parlement én in haar eigen partij vanwege de brexitdeal die onder haar verantwoordelijkheid is gesloten. Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit hoe er in de EU wordt gekeken naar de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk.

Fons, wat vinden ze hier in Den Haag en Brussel van?

"Achter de schermen hoor je in Den Haag en Brussel echt grote zorgen over de chaos in het Verenigd Koninkrijk. Want chaos in Londen, betekent dat de kans op een 'no-deal-brexit' in maart groter is. Dat betekent meer onzekerheid voor onze bedrijven en burgers.

Ondertussen gaan EU-landen door met voorbereidingen op een no-deal. In Nederland worden bijvoorbeeld extra douaniers en extra voedselcontroleurs aangenomen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede na brexitdeal: motie van wantrouwen dreigt voor Theresa May

Fons Lambie. Fons Lambie.

Is het mogelijk om een nieuwe deal te sluiten?

"Als premier Theresa May weggaat, dan is het huidige akkoord van tafel. Maar om nou te zeggen dat een nieuw iemand het helemaal kan veranderen..."

"Op kernthema's als rechten van burgers, financiën en die grens van Ierland-Noord-Ierland gaat de EU echt niet bewegen. Misschien wat punten en komma's, maar verder is daar niet heel veel mogelijk, zo zeggen insiders. Europese landen gaan door met voorbereidingen, zoals de EU-top en een aantal overleggen in Brussel. Ondertussen is het afwachten wat er in Londen gebeurt en wie daar volgende week de baas is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit betekent brexitdeal voor Nederlandse vakantieganger en ondernemer

Komt het nog goed?

"Een insider schetste het volgende scenario: de verdeeldheid in het Verenigd Koninkrijk is zo groot en de afkeer van de EU is zo heftig, dat om een deal te sluiten en het land en het parlement te verenigen, eerst een heleboel chaos en paniek moet ontstaan."

"Op de puinhopen kan dan iemand opstaan die het land en het parlement kan verenigen, zodat er een deal gesloten kan worden. Maar wanneer dat is, wie dat is, én of dat echt gaat lukken, niemand durft het te voorspellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore