Premier onder vuur

Woede na brexitdeal: motie van wantrouwen dreigt voor Theresa May

15 november 2018 15:06 Aangepast: 15 november 2018 16:48
Theresa May verdedigt het brexit-akkoord in het parlement. Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May probeert het brexitakkoord dat is bereikt met de Europese Unie te verdedigen, maar krijgt vandaag klap na klap te verduren. Ministers lopen weg en nu ligt er ook een motie van wantrouwen tegen de premier.

Vijf leden van het Britse kabinet hebben vanochtend al ontslag genomen uit onvrede over de concept-brexitdeal die de regering met de Europese Unie heeft onderhandeld.

Na een debat erover in het parlement heeft de conservatieve pro-brexit parlementariër Jacob Rees-Mogg een motie van wantrouwen ingediend tegen Theresa May als leider van de Conservatieve Partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij

Steun

De partijgenoot van premier May verklaarde deze week al niet voor de deal te kunnen stemmen, omdat May niet levert wat ze beloofde. Hij riep andere partijgenoten van de premier op zijn voorbeeld te volgen. Britse media meldden al dat ontevreden 'brexiteers' binnen de partij een interne opstand tegen het leiderschap van May overwogen.

Rees-Mogg heeft de steun nodig van 47 partijgenoten uit het lagerhuis om een dergelijke motie in stemming gebracht te krijgen. Of die steun er ook komt, is nog onduidelijk. In het Lagerhuis zitten 315 Conservatieven. Om May als partijleider uiteindelijk af te zetten, moeten 158 leden daarvoor stemmen.

Noord-Ierland

De onvrede in de Britse regering gaat vooral over de afspraken in het brexitakkoord over de positie van Noord-Ierland. Brexit-minister Dominic Raab is opgestapt, in zijn kielzog volgden nog enkele kabinetsleden.

Voor de provincie gaan aparte regels gelden als er geen fatsoenlijke oplossing komt om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

Onderhandelaar

Dominic Raab was sinds 9 juli de belangrijkste onderhandelaar voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Ook de Britse minister voor Arbeid en Pensioenen, Esther McVey, is opgestapt. In haar ontslagbrief aan May schrijft ze dat ze haar kiezers niet in de ogen kan kijken met deze deal. En ook de onderminister voor brexitzaken, Suella Braverman, verlaat het kabinet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore