'Geen gelopen race'

Deal brexit 'goed voor Nederland, maar voorzichtigheid geboden'

14 november 2018 21:35 Aangepast: 14 november 2018 23:28
Een eerdere ontmoeting tussen May en Juncker. Beeld © AFP

De steun van het Britse kabinet voor het brexitakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië is een grote stap, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Hiermee is een belangrijke horde genomen. Maar het is geen gelopen race."

"De tekst moet nu worden goedgekeurd door de EU-lidstaten. De concept-deal wordt voorgelegd aan de EU-ambassadeurs in Brussel. Vervolgens zullen de ministers van Europese Zaken bij elkaar komen. Dat is voor Nederland minister Blok van Buitenlandse Zaken. Mogelijk is die bijeenkomst volgende week. Daarna moet de tekst door regeringsleiders goedgekeurd worden op een speciale EU-top."

EU eensgezind

Dat zal relatief eenvoudig gaan, is de verwachting. "Aan Europese zijde worden geen grote problemen verwacht, want tot nu toe zijn EU-landen heel eensgezind gebleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier May: voldoende steun in Brits kabinet voor brexitdeal

De EU-lidstaten zullen met argusogen naar het akkoord kijken. Volgens Lambie is er een goede reden voor die voorzichtigheid. "Je ziet dat in de afspraken het Verenigd Koninkrijk en de EU heel nauw blijven samenwerken. Sowieso tijdens de overgangsperiode tot 2020 en ook daarna in de toekomstige handelsrelatie, die nog helemaal moet worden uitonderhandeld. Zelfs als die onderhandelingen mislukken, blijven de Britten in een douane-unie met de EU. Dat zal veel kritiek opleveren in het VK van Brexit-voorstanders."

Gelijk speelveld

Europese landen reageren opgelucht nu het Britse kabinet akkoord is met het ontwerpakkoord. Nederland spreekt van een goede stap, gaat de teksten nu bestuderen en letten op de Nederlandse belangen. "Ze kijken dan bijvoorbeeld naar visserij, want veel Nederlandse vissers vissen in Britse wateren. Ook gaat het kabinet letten op een gelijk speelveld voor bedrijven, zodat de Britten niet via deze afspraken een voorsprong krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blok vindt voorlopig brexit-akkoord goede stap

Er moet nu een akkoord van EU-lidstaten komen, zegt Lambie. "Een top met regeringsleiders is misschien al eind november. Dat zou moeten lukken, hoor je van insiders. Maar EU-landen reageren tegelijkertijd ook nog voorzichtig en terughoudend. Het is allerminst zeker dat deze deal een meerderheid krijgt in het Britse parlement."

Brits parlement verdeeld

Het Britse parlement is erg verdeeld en er lijkt nu nog geen meerderheid voor deze deal te zijn, zegt Lambie. "De Britse premier May heeft met veel pijn en moeite steun gekregen in haar eigen kabinet, maar of haar dat ook gaat lukken in het parlement, is echt zeer onzeker."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore