Buitenland

Pond stort in: grootste val in geschiedenis

24 juni 2016 08:30 Aangepast: 31 juli 2017 03:00

Het Britse pond krijgt er genadeloos van langs, nu het Brexitkamp heeft gewonnen. De munt bereikte het grootste dieptepunt in eenendertig jaar: -12 procent tegenover de Amerikaanse dollar. Tegenover de euro verloor de pond -6 procent. De Zwitserse centrale bank heeft ondertussen interventie aangekonigd. De Britse, Europese en Japanse centrale banken overwegen hetzelfde.

Vandaag is de meest beweeglijke dag voor het pond ten opzichte van andere valuta (de dollar, euro en yen) ooit.

Het pond bereikte vanochtend een dieptepunt van 1,32 dollar. Dat is de laagste stand sinds 1985. Omstreeks middernacht werd voor een pond nog een waarde van 1,5018 dollar opgetekend, kort nadat de stembureaus in Groot-Brittannië gesloten waren. Momenteel is de valuta weer iets in waarde gestegen, maar een flinke min (-11) blijft staan.

Bodem nog niet bereikt

De grootste zakenbank van Europa, HSBC, voorspelt dat het dieptepunt nog niet in zicht is. De munt zou rond een waarde van 1,20 dollar (92 pence per euro) pas stabiliseren. De bank noemt de gevolgen 'ongekend'.

Ook de euro blijft niet ongedeerd. Deze zakt naar 1,1065 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Daarmee liet de Europese munt de sterkste koersdaling zien sinds de invoering.

Ingrijpen

De Zwitserse centrale bank heeft ondertussen maatregelen genomen om de sterke stijging van de munt binnen de perken te houden. De Zwitserse frank wordt gezien als een veilige haven in economische onzekere tijden.

Niet alleen de frank nam snel in waarde toe. Na de Brexit bekendmaking schoot de yen naar recordhoogte; sinds 1998 is de Japanse munt niet zo duur geweest tegenover de dollar. De Japanse minister van Financiën, Taro Aso, hield kort daarna een spoedbijeenkomst. Japan is 'extreem nerveus' over de enorme valutaschommelingen en het effect op de wereldeconomie. Mochten deze aanhouden, schuwen de Japanners niet om maatregelen te nemen.

De Bank of England (BoE) zal ook niet aarzelen om extra maatregelen te nemen. Toch is er nog geen reden voor paniek. De BoE heeft zich volgens gouverneur Mark Carney goed voorbereid op het scenario dat zich nu ontvouwt, in nauwe samenwerking met het ministerie van Financiën. De Britten hebben desnoods 250 miljard pond beschikbaar om de koers te stutten.

Ook de Europese Centrale Bank schuwt niet om in te grijpen, als dat nodig blijkt.

Hoogtepunt gisteren

De koers van het pond vloog gisteren naar de hoogste stand sinds december 2015. Op het hoogtepunt betaalde je 1,48 dollar voor een pond nadat verschillende peilingen aangaven dat de uitkomst van het referendum zou zijn dat Groot-Brittannië EU-lid blijft. 

Paniek

Verschillende valuta websites waren moeilijk bereikbaar vanochtend vanwege het grote internetverkeer.

Bedrijven die exporteren naar Groot-Brittannië hebben zich op grote schaal tegen een Brexit ingedekt, uit angst voor een koersval. Volgens valutahandelaar Pieter Jan Datema is de handel 'extreem druk'. "Je ziet de afgelopen dagen dat de volatilityprijs ontzettend is opgelopen, dat is een soort verzekeringspremie die bedrijven betalen om zich te beschermen tegen een verzwakkend pond."

De prijzen zijn ruim verdubbeld in de afgelopen dagen, ziet hij. "Dat is echt spectaculair. Wat normaal tien euro kost, kost de afgelopen uren al dertig euro. Je ziet dat er een kleine paniek ontstaat in die markt."

Lees ook:

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van