Mega-meteoriet

Enorme krater van recente inslag ontdekt onder Groenlandse gletsjer

14 november 2018 21:17 Aangepast: 14 november 2018 21:52
De krater op Groenland, bedekt door een dikke laag ijs. Beeld © NASA

Onder een dikke ijslaag op Groenland is een krater ontdekt met een doorsnee van ruim 31 kilometer. Op de plek is vermoedelijk 12.000 jaar geleden een meteoriet neergekomen. Het is één van de 25 grootste inslagen die op aarde bekend zijn.

Dat de inslag waarschijnlijk nog maar 12.000 jaar geleden heeft plaatsgevonden, is heel bijzonder. "Voor een inslag van dezelfde omvang moet je al snel 40 miljoen jaar terug in de tijd", zegt een woordvoerder van het Deens Natuurhistorisch Museum tegen The Guardian. De kracht van de meteoriet zou 47 miljoen keer groter zijn geweest dan die van de atoombom die in 1945 werd afgeworpen boven Hiroshima.

Hiawatha-gletsjer

Sinds 2015 hadden wetenschappers het idee dat zich diep onder de Hiawatha-gletsjer aan de Groenlandse noordwestkust een krater zou kunnen bevinden. Die waren ze op het spoor gekomen dankzij radarbeelden van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, die op die plek een flinke daling van het aardoppervlak liet zien. Door de 800 meter ijslaag was die met het blote oog niet zichtbaar.

Dat het mogelijk 12.000 jaar geleden gebeurd is, leiden geologen af uit de toestand van verschillende aardlagen onder de gletsjer. Ze gaan nu boringen doen in de gletsjer om materiaal te kunnen verzamelen waarmee ze de inslag nog preciezer kunnen dateren.

Meteoor doet aarde beven in VS

Als meteorieten verbranden in de dampkring, hebben we het over meteoren. Die worden heel geregeld waargenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`