Crisis bij Conservatieven

BBC: positie May op het spel door diepe verdeeldheid in partij

14 november 2018 20:18 Aangepast: 14 november 2018 20:20
May tijdens een brexitspeech eind september. Beeld © Getty Images

De voorstanders in de Britse Conservatieve partij van een zogeheten harde brexit zouden het leiderschap van premier Theresa May in stemming willen brengen. Dat zegt een gezaghebbende journalist van de BBC op basis van een hoge bron binnen de partij.

De politiek verslaggever van de BBC Laura Kuenssberg zegt dat de zogeheten Brexiteers binnen de partij zo kwaad zijn over het akkoord tussen de onderhandelaars van Groot-Brittannië en de EU, dat ze hun partijleider aan de kant zouden willen zetten.

Genoeg verzoeken

Als er genoeg van dat soort verzoeken binnenkomen, moet de partij instemmen met zo'n stemming. "Een senior-politicus van de Conservatieve partij vertelt me dat de woede onder Brexiteers zo groot is, dat het waarschijnlijk is dat er wordt geroepen om een 'geen-vertrouwen-stemming'. Er komen brieven binnen", schrijft Kuenssberg op Twitter.

De boze Conservatieven willen geen enkele bemoeienis meer met de EU. In het huidige brexitvoorstel heeft het Verenigd Koninkrijk nog steeds te weinig zelf te zeggen, vinden ze.

In Brussel was vanavond een bijeenkomst van EU-ambassadeurs, die zouden worden bijgepraat over de deal, maar die bijeenkomst is afgebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore